Welcome Guest [Log In] [Register]
BARU DIBUKA! Klik butang Like dan temui ribuan pengguna laman web ini.
Tawaran Iklan Di bawah Ini Akan Tamat Pada Bila-bila Masa:


Add Reply
 • Pages:
 • 1
Pendudukan Jepun Di Tanah Melayu; Koleksi Fakta Sejarah dan Artikel
Topic Started: Fri Mar 24, 2006 1:25 am (67,004 Views)
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ * * * * * ]
[size=5]Pendudukan Jepun dan Keruntuhan Pasukan Polis (1942-1945)[/size]
sumber: http://www.rmp.gov.my/rmp03/poljap.htm

Posted Image

[size=1]GAMBAR: Jeneral Itakagi Menyerahkan Pedangnya kepada Leftenan Jeneral Messery, Pegawai Pemerintah `Command' Malaya diikuti oleh Pegawai-pegawai Tentera Jepun yang lain disatu upacara penyerahan pedang-pedang Jepun di Victoria Institution, Kuala Lumpur pada 22 Feb. 1946.[/size]

Perang Dunia Kedua meletus pada tahun 1939 dan keadaan di Tanah Melayu menjadi cemas apabila pihak Jepun menakluki kawasan Indo-China. Langkah-langkah minima diambil oleh Kerajaan British untuk mempertahankan Tanah Melayu.

Ketua Polis Negeri-Negeri Selat A.H. Dickinson telah dilantik menjadi Pegawai Keselamatan Awam bagi seluruh Tanah Melayu. Beliau bertanggungjawab menyusun pertahanan Tanah Melayu bagi menghadapi ancaman serangan tentera Jepun.

Di Selangor dan Negeri Sembilan, Pasukan Auxilliary Police ditubuhkan, dan konstabel-konstabel tambahan diambil bagi tujuan memperkuatkan Pasukan Polis. Pihak polis di Kedah, Perak dan Kelantan diarah supaya menjalankan rondaan dan kawalan di kawasan sempadan Tanah Melayu/Thailand.

Pada masa yang sama ancaman dalaman dari kumpulan-kumpulan anti British telah meningkatkan aktiviti-aktiviti subversif. Kempen anti British dijalankan terutamanya melalui dua akhbar yang dimiliki oleh PKM iaitu "EMANCIPATION NEWS" clan "VANGUARD NEWS". Pada Hari Buruh 1 Mei 1940 satu perhimpunan secara besar-besaran yang dirancang oleh PKM di Singapura dapat dipatahkan oleh polis dengan menghalang pemergian pekerja-pekerja ke tempat yang telah ditentukan.

Pada 9hb Disember 1941, tentera Jepun mendarat di Kelantan dan Terengganu. Kemaraan tentera Jepun tidak dapat dipatahkan malah pasukan polis telah berpecah belah. Kejatuhan Singapura ke tangan Jepun menandakan lenyapnya Pasukan-Pasukan Polis Negeri-Negeri Selat, Negeri-Negeri Melayu Bersekutu clan Negeri-Negeri Tidak Bersekutu.

Jangka masa pendudukan Jepun merupakan satu "zaman kegelapan" dalam perkembangan institusi polis di Malaya. Pihak Jepun telah mendirikan pentadbiran ketenteraan di Tanah Melayu. Pasukan polis diteruskan berfungsi tetapi digunakan sebagai alat penindasan dalam sistem pemerintahan kuku besi Jepun.

Zaman pendudukan Jepun telah membawa dua kesan utama ke atas perkembangan institusi Polis di Malaya:

 1. Pendudukan Jepun telah menunjukkan bahawa penduduk-penduduk tempatan berupaya menjalankan tugas-tugas kepolisan tanpa pimpinan pegawai-pegawai Inggeris. Sistem stratifikasi anggota-anggota polis berasaskan pemisahan di antara pegawai asing dan pegawai tempatan tidak dapat diteruskan selepas tamatnya pendudukan Jepun.

 2. Sifat benci pihak Jepun terhadap kaum Cina sedikit sebanyak telah menyebabkan konflik antara kaum Cina dan Melayu di Tanah Melayu. Pada masa itu penduduk kaum Cina yang tertindas melarikan diri ke hutan memasuki pasukan Malayan Peoples Anti Japanese Army (MPAJA) yang diasaskan oleh pihak komunis. Pasukan polis yang memburu gerila-gerila itu kebanyakan terdiri daripada orang Melayu. Kesan langsung dari keadaan ini tercetus selepas penyerahan tentera Jepun. Pihak British mengambil masa lebih dari dua minggu untuk bertapak semula di Malaya. Dalam tempoh masa peralihan ini pejuang- pejuang gerila telah keluar dari hutan dan mengambil alih kuasa di beberapa tempat. Mereka telah mengambil kesempatan ini untuk membalas dendam.
http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ * * * * * ]
Kedatangan Jepun Pemangkin Kesedaran Politik (Kesan Kedatangan Jepun)
sumber: Utusan Malaysia, 26 Oktober, 1995

Tokoh-tokoh pengisahan sejarah pendudukan Jepun di Tanah Melayu menyifatkan kedatangan Jepun sebagai pemangkin kepada kesedaran politik untuk mencapai kemerdekaan.

Menurut mereka, implikasi daripada kezaliman Jepun 50 tahun lalu, tidak boleh dipandang dari sudut negatif sahaja kerana Jepun juga telah banyak membantu membangkitkan semangat nasionalisme.

Bekas Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Abdullah Salleh berkata, walaupun rakyat negara ini pernah menjadi mangsa imperialisme Jepun, tetapi mereka juga telah menanamkan semangat anti-penjajah.

Katanya, meskipun Jepun pernah menjadi penyebab kepada kemerosotan ekonomi dan inflasi negara, namun kepemimpinan hari ini telah menjadikan Jepun model dalam bidang industri.

Beliau berkata demikian pada Simposium Perang Dunia Kedua Pendudukan Jepun di Tanah Melayu 1942-1945, bersama dua lagi tokoh pengisah iaitu pengajar bahasa Jepun, Institut Teknologi MARA (ITM), Abdul Razak Abdul Hamid dan tokoh seni, Datuk S. Roomai Noor.

Simposium tersebut dirasmikan oleh Ketua Pengarah Arkib Negara, Datuk Zakiah Hanum, di sini hari ini.

Pada majlis tersebut tokoh-tokoh berkenaan telah menceritakan pengalaman sebenar yang dialami ketika berada di Hiroshima, Sumatera dan tanah air sepanjang pendudukan Jepun.
http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ * * * * * ]
[size=7]Kisah Penjajahan Jepun di Tanah Melayu[/size]
sumber: Wikipedia

Penjajahan Jepun di Tanah Melayu dan Singapura merupakan satu turutan pertempuran yang singkat tetapi sengit dan merupakan satu detik perubahan antara pemerintahan daripada orang putih (British) kepada pemerintah Jepun. Ini merupakan konsep baru yang tidak pernah terlintas dalam pemikiran orang-orang Melayu umum sebelum ini. Pemerintahan oleh bangsa lain selain daripada mereka yang berkulit putih.

7/8 Disember 1941 Jepun mendarat di Pantai Padang Pak Amat sejurus selepas tengah malam 1/8 Disember, dan mencetuskan pertempuran hebat antara tentera India British dan tentera Jepun, hanya sejam sebelum berlakunya Serangan ke atas Pearl Harbour. Pertempuran itu merupakan detik rasmi bermulanya Perang Pasifik merupakan permulaan bagi sejarah pendaratan Jepun di Tanah Melayu. Pihak Jepun mengalami jumlah korban yang tinggi tetapi gelombang demi gelombang penyerang menyerbu kepantai sehingga memaksa pihak British berundur. Dari situ, mereka bergerak dan menawan lapangan terbang Kota Bahru. Pada masa yang sama pihak Jepun menyerang Singapura, Hong Kong dan Pearl Harbour melalui udara.

9 Disember 1941 pihak Jepun berjaya menawan lapangan terbang Sungai Patani, Butterworth dan Alor Setar.

10 Disember 1941 kapal tempur HMS Prince of Wales dan HMS Repulse bergerak di persisiran timur Tanah Melayu menuju kearah lokasi pendaratan Jepun yang dilapurkan di Kuantan. Tanpa perlindungan udara, kapal terbang Jepun menyerang dalam gelombang demi gelombang dan berjaya menenggelamkan kedua buah kapal tersebut. Kehadiran Tentera Laut British dihapuskan dalam masa yang singkat.

Tentera Jepun yang mendarat di Kota Bharu berpecah kepada dua bahagian. Salah satu bergerak kepantai timur menuju ke Kuantan, satu lagi keselatan kearah Sungai Perak.

Pada 11 Disember 1941 pihak Jepun mulai mengebom Pulau Pinang.

12 Disember 1941 Jitra jatuh ketangan Jepun, dan kemudiannya Alor Setar pada hari yang sama. Tentera British terpaksa berundur ke selatan.

16 Disember 1941 pihak British meninggalkan Pulau Pinang kepada pihak Jepun yang mendudukinya pada hari yang sama.

19 Disember 1941 - 31 Januari 1942

Tentera Jepun mara ke selatan dan menawan Ipoh pada 26 Disember. Penentangan sengit terhadap kemaraan Jepun dalam pertempuran di Kampar berlangsung selama 3 hari dan 3 malam antara 30 Disember 1941 sehingga 2 Januari 1942 sebelum Tentera British terpaksa berundur. Pada 7 Januari 1942 dua Brigade India Tentera British dipintas dalam Pertempuran di Slim River yang memberikan tentera Jepun laluan mudah ke Kuala Lumpur, ibu negara Tanah Melayu. Pada 9 Januari kedudukan pasukan British semakin terdesak dan Komander Jeneral Wavell memutuskan untuk mengundurkan keseluruhan Tentera British ke utara Johor meninggalkan Kuala Lumpur yang ditawan tentera Jepun pada 13 Januari.

Barisan pertahanan British ditubuhkan di Utara Johor antara Muar di barat sehingga ke Segamat dan kemudiannya ke Mersing di sebelah timur. Brigade ke 45 ditempatkan dibahagian barat antara Muar dan Segamat. Pasukan Australia ditumpukan di tengah-tengah dan maju keutara dari Segamat ke Gemas di mana mereka bertembung dengan pasukan tentera Jepun yang sedang mara pada 14 Januari 1942.

Pada 15 Januari pasukan tentera utama Jepun, Divisyen ke 15 tiba, memaksa pasukan Australia berundur kembali ke Segamat. Tentera Jepun kemudiannya mara ke arah barat menuju kearah Brigade India ke 45. Tentera Jepun dengan mudah mengalahkan Brigade India ke 45 yang tidak berpengalaman dan masih mentah. Pihak British mengarah Batalion ke 19 dan ke 29 ke barat, dan batalion ke 19 bertempur dengan pihak Jepun pada 17 Januari 1942 di selatan Muar.

Pertempuran berlanjutan sehingga ke 18, dan disebalik cubaan Batalion ke 19 dan ke 29, Garis Pertahanan Johor roboh. Pasukan Berikat terpaksa berundur menyeberangi Tambak ke Singapura. Menjelang 31 Januari 1942 keseluruhan Tanah Melayu jatuh ke tangan Jepun.

1 - 15 Februari 1942 pihak Jepun menguasai angkasa dan mengebom Singapura secara bertalu-talu. Pemindahan orang awam berjalan, antaranya melalui kapal 'Felix Russell'. Ia berlayar pada 6 Februari dan berlabuh di Bombay, India, pada 22 Februari. Kapal lain seperti 'Empress of Asia' tidak begitu bernasib baik dan ditenggelamkan dalam perjalanan.

Division ke 18 British dan Division ke 11 India telah berundur ke Singapore secara berperingkat, bertempur kemudian berundur. Dalam proses tersebut, jumlah mereka berkurangan dengan banyaknya. Mereka digabung dengan unit lain dan diletakkan di Kawasan Utara sepanjang persisiran timur laut. Penempatan meriam Jepun tersorok di dalam hutan berhadapan dengan Selat Johor. Ianya dapat dipindahkan dengan pantas melalui jalan yang baru dibina dalam hutan dan dengan peta kedudukan musuh yang mereka miliki, mampu bergerak dengan pantas pada kedudukan yang berkesan. Pada masa yang sama pengeboman udara berterusan membakar kemudahan minyak yang dibimbangi akan digunakan bagi menukar Selat Johor menjadi lautan api.

Pada 7 Februari 1942 pihak Jepun memulakan serangan mereka keatas Singapura dengan mendarat di pulau kecil Pulau Ubin bagi menumpukan tembakan kencang pada Changi. Disebelah barat laut tentera Australia dibom. Pada 8 Februari, tentera Jepun menjajah melalui barat laut dan pertempuran jarak dekat secara berhadapan berlaku. Pada sebelah pagi 10 Februari tentera Jepun berjaya menjejakkan kaki di pulau Singapura. Di barat laut Singapura, Regimen Melayu yang diketuai oleh Leftenan Adnan dengan kelengkapan yang serba kekurangan tetapi penuh bersemangat berjuang menentang bilangan musuh yang jauh lebih ramai daripada Division ke 18.

Mereka menentang dengan sehingga ketitisan darah terakhir sehingga hampir keseluruhan anggotanya terkorban. Tentera Jepun kemudiannya mara kesasaran berikutnya, lapangan terbang Tengah. Ketika pertempuran merebut lapangan terbang tersebut berlaku, serangan baru Jepun bermula dari arah muara Kranji sehingga Tambak Johor. Dari lapangan terbang Tenrah pasukan tentera Jepun bergerak ke selatan dan pada 10 Februari 1942 Bukit Timah diserang dan akhirnya ditawan pada 11 Februari.

Pasukan Berikat terpaksa berundur ke Bandar Singapura di mana mereka dibom tanpa kasihan oleh tentera Jepun. Pada 15 Februari tentera Jepun menumpu ke bandar. Tentera Berikat terus bertempur dengan gigih tetapi mendapati diri mereka berada dalam keadaan semakin terdesak. Akhirnya arahan diberikan bagi Pasukan Berikat bagi menyerah tanpa syarat. Pada 6:10 petang 15 Februari 1942, Jeneral Percival menandatangani dokumen menyerah diri.

Diperolehi daripada "http://ms.wikipedia.org/wiki/Penjajahan_Jepun_di_Tanah_Melayu"
http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ * * * * * ]
[size=7]Kisah dan Sejarah Pendaratan Jepun di Tanah Melayu[/size]
sumber: Wikipedia

Pada hari Sabtu 6 Disember 1941 semasa persidangan di Manila, Filipina antara Laksamana Thomas C. Hart, pegawai pemerintah Angkatan Asia Amerika Syarikat (U.S. Asiatic Fleet) dan Laksamana Sir Thomas Phillips, komander Tentera Laut British, Timur Jauh, pegawai tentera laut Amerika masuk membawa perutusan penting.

Sebuah pesawat terbang peninjau Lockheed Hudson Australia yang berpengkalan di lapangan terbang Malaya terjumpa dengan konvoy Jepun yang berlepas daripada Saigon, Indochina Perancis. Komander pesawat tersebut, Pegawai penerbangan Ramshaw, melapurkan pada mulanya hanya tiga buah kapal belayar, diikuti selepas itu oleh sekurang-kurangnya 25 kapal pengangkut lain. Mereka diiringi oleh sebuah kapal tempur, lima kruiser dan tujuh kapal pemusnah [Ramshaw tersilap melapurkan kapal kruiser berat sebagai kapal tempur]. Pada pendapat peribadinya, kapal-kapal tersebut menuju kearah Thailand yang berkecuali, atau ke Semenanjung Malaya.

Ini merupakan isyarat yang amat jelas kepada kedua-dua laksamana bahawa perang akan meletus. Kedua laksamana bertindak dengan segera. Empat kapal pemusnah Amerika di Balikpapan menerima arahan agar belayar ke laut lepas, sementara Timbalan Laksamana (Rear-Admiral) Arthur E.F. Palliser, Commander-in-Chief Phillip, menerima arahan agar memerintah HMS Repulse untuk membatalkan pelayarannya ke Darwin, Australia, dan kembali ke Singapore secepat mungkin. Lebih banyak perutusan mengenai konvoy Jepun tiba. Kapal terbang British diperintahkan agar melakukan lebih banyak penerbangan peninjau lanjut, tetapi pihak Jepun bernasib baik pada hari itu kerana cuaca buruk menghalang kapal terbang British daripada berlepas. Pada pukul 7 petang angkatan penjajah Jepun bertukar arah dan belayar keutara ke Teluk Siam.

Pasukan penyerang utama Jepun bagi penjajahan Malaya, Tentera ke 25 di bawah pimpinan Leftenan Jeneral Tomoyuki Yamashita, telah belayar daripada Pelabuhan Samah Harbour di Pulau Hainan pada 4 Disember 1941. Kapal tambahan yang membawa lebih ramai tentera bergabung dengan konvoy dari Saigon, Indochina Perancis. Pada kedua-dua 6 dan 7 Disember kapal terbang Lockheed Hudson yang diterbangkan oleh Skuarden No.1 RAAF, Kota Bharu, dan Skuardan No.8 RAAF, Kuantan, menjumpai dan cuba mengekori kapal-kapal ini.

Pada 7 Disember, bot terbang PBY Catalina dari Skuarden No. 205 RAF, diketuai oleh Pegawai Penerbangan Bedell, ditembak jatuh oleh kapal terbang Jepun semasa cuba memantau kemajuan angkatan Jepun. Pegawai Penerbangan Bedell dan anak kapalnya menjadi korban Berikat pertama dalam perperangan menentang Empire Jepun. Pada pukul 10:00 malam., konvoy penjajah Jepun berpecah kearah kedudukan pendaratan yang telah diatur sebelumnya. Perperangan di Pasifik hampir bermula.

Pada pukul 10.30 petang., persidangan ketua Pemerintah Tanah Melayu (Malaya Command) diadakan di Bilik Perang Pengkalan Tentera Laut di Singapura. Marshal Udara Sir Robert Brooke-Popham, pegawai pemerintah kesemua pasukan British di Timur Jauh teragak-agak untuk melancarkan Operasi Matador" - penawanan Thailand Utara. Dia memutuskan untuk melewatkan operasi tersebut, sekurang-kurangnya bagi malam tersebut. Sejurus selepas tengah malam pada 7/8 Disember, sekumpulam pengawal India di Kota Bharu melihat tiga bayangan besar, kapal pengangkut IJN: Awagisan Maru, Ayatosan Maru dan Sakura Maru, berlabuh sekitar 3 km dari pantai Kota Bharu. Kapal-kapal tersebut membawa sekitar 5,200 tentera daripada Takumi Detachment, diketuai oleh Major-Jeneral Hiroshi Takumi, yang berada diatas kapal pengangkut IJN Awajisan Maru.

Sebahagian besar daripada mereka merupakan veteran perang, yang pernah melalui beberapa bulan latihan lasak dan pertempuran di hutan di China. Tentera tersebut terdiri daripada Regiment Infantari ke 56 (Kolonel Yoshio Nasu, di atas kapal pengangkut IJN Sakura Maru), satu batteri artileri gunung dari Regimen Artileri Gunung ke 18 (Leftenan Kolonel Katsutoshi Takasu), Regimen Kejuruteraan ke 12 (Leftenan Kolonel Ichie Fujii), Unit Isyarat Division ke 18, satu kompeni Regimen Pengangkutan ke 12, satu kompeni Unit Perubatan Division ke 18 dan Hospital Lapangan No. 2 dari Unit Perubatan Division ke 18. Mereka diiringi oleh angkatan pengiring yang kuat (Pasukan Penjajah Kota Bharu) di bawah pemerintahan Laksamana Muda (Rear-Admiral) Shintaro Hashimoto. Pasukan Penjajah Kota Bharu terdiri daripada kruiser ringan Sendai, kapal pemusnah Ayanami, Isonami, Shikinami dan Uranami, kapal penyapu periuk api No. 2 dan No. 3, dan pemburu kapal selam No. 9.

Beberapa saat kemudian pengawal mendengar peluru meriam berterbangan di atas kepala mereka. Perang Dunia II di Pasifik telah bermula, semasa kapal terbang Jepun dari kapal induk Nagumo masih lagi dalam perjalanan ke Pearl Harbor. Pesawat pendarat mulai dilepaskan sebaik sahaja kapal pengangkut berlabuh. Angin yang kuat dan laut bergelora menyukarkan operasi dan beberapa kapal kecil terbalik menyebabkan beberapa tentera Jepun lemas. Sungguhpun berhadapan dengan kesukaran sedemikian pada jam 12.45 pagi, gelombang pertama kapal pendarat yang mengangkut tentera di bawah pimpinan Kolonel Masu menghala ke pantai dalam empat baris. Brigadier B.W. Key's 8th Indian Infantry Brigade of the 9th British-Indian Infantry Division merupakan pasutan pertahanan utama di Kota Bharu, disokong oleh Bateri Gunung ke 21 (21st Mountain Battery) - yang terdiri daripada empat howitzer 3.7 inci (Major J.B. Soper). Sebatalion Dogras ke 3/17 bertanggung jawab mengawal sepuluh batu perbatasan Pantai Dasar Sabak yang termasuk matlamat pendaratan Jepun. Tentera tersebut telah memasang periuk api dan kawat duri dan membina beberapa kubu kotak (pillboxes). Mereka disokong oleh Bateri Lapangan ke 73 daripada Regimen Lapangan ke 5, bersebelahan dengan lapangan terbang. Inilah detik-detik permulaan bagi Penjajahan Jepun di Tanah Melayu.


Pendaratan Jepun di Kota Bharu, Disember 1941

Sejurus selepas tengah malam, tentera Jepun bergerak ke arah pantai yang dipertahankan oleh pasukan India British yang mengawal pantai. Pasukan artileri British mula membedil sepanjang kawasan persisiran pantai dan laut apabila ianya jelas kelihatan bahawa tentera Jepun sudah memulakan pendaratan mereka. Tembakan suar menerangkan kawasan pendaratan Jepun dan unit Dogra mula menembak kearah pesawat pendarat sebaik sahaja ia diterangi suar. Usaha pertahanan dilakukan bersungguh-sungguh dan unit Dogras tetapi memberikan tentangan yang sengit.

Kubu mesingan (MG) di pantai digunakan dengan berkesan terhadap tentera Jepun yang mula mendarat dipantai membunuh ramai tentera Jepun termasuk komander batalion , Major Nakamura, yang mengetua orang-orangnya menyerbu kedudukan musuh. Kolonel Masanobu Tsuji menulis dalam bukunya mengenai Kempen Malaya: "Kubu kotak pillboxes musuh, yang disediakan dengan teliti bertindak dengan ganas dan sepenuh kekuatan sehinggakan orang-orang kami terbaring di pantai, separuh dalam air separuh dipantai tidak dapat mengangkat kepala mereka". Ianya tidak sehingga tentera Jepun memusatkan serangan mereka terhadap dua kubu kotak dan parit pertahanan sokongan yang menguasai kawasan pendaratan barulah mereka menguasai tempat mendarat.

Dalam pertempuran secara berhadapan, tentera Jepun berjaya menumpaskan tentera India British yang bertahan pada kawasan penting ini. Semasa pertempuran ini berlaku, gelombang kedua penyerang tersangkut di pantai terbuka dihujani tembakan artileri British mengakibatkan jumlah korban yang teruk. Bagaimanapun, sebaik sahaja kubu kotak telah dimusnahkan, pasukan ini mampu bergerak kehadapan dan mebolosi kedudukan Dogra. Walaupun membuat serangan balas, kedudukan sepoi India tidak dapat dipertahankan lagi dan pasukan bertahan mula berundur.


Serangan Udara RAF

Setelah diberitahu mengenai kehadiran pasukan penjajah beberapa batu di utara landasan kapal terbang mereka, pegawai kanan tentera udara di Kota Bharu meminta kebenaran bagi melancarkan serangan. Apabila ianya jelas kelihatan bahawa tentera Jepun mula mendarat, Skuardon Hudsons No.1 mula berlepas untuk mengebom pesawat pengangkut. Gelombang pertama tujuh buah kapal terbang, diketuai oleh Lieftenan Penerbangan Lockwood melakukan serangan pertama sekitar 02.10 pagi.


Lockheed Hudson Mk VLeftenan Penerbangan O.N. Diamond Skuardon No. 1 memilih kapal pengangkut terbesar dan mengebom junam. Menurutnya dua bom 250 paun dilepaskan dalam serangan pertamanya tepat kena dan dalam serangan keduanya baki dua bomnya turut mengenai pesawat tersebut sebelum kapal terbangnya terkena tembakan dan terbakar. Ianya adalah kapal pengangkut IJN Awajisan Maru (9,794 tan) yang merupakan kapal Jepun yang pertama bagi semua saiz yang ditenggelamkan dalam Perang Dunia II. Skuardon No.1 RAAF terus melakukan pengeboman, sejumlah 17 serangan dilancarkan, mendarat, mengisi bom dan berlepas kembali sehingga 05.00 pagi. Kapal pengiring tentera Jepun melepaskan tembakan anti-pesawat yang sengit, menembak jatuh sekurang-kurangnya dua kapal terbang Lockheed Hudson itu dan merosakkan tiga yang lain.

Salah sebuah kapal terbang yang rosak yang dipandu oleh Leftenan Penerbangan Leighton-Jones dilapurkan menjunam tepat kesebuah pesawat pendarat yang berisi sarat. Walaupun menerima tembakan anti pesawat yang hebat, anggota Hudson melancarkan serangan mereka dengan penuh bersemangat. Kesemua kapal pengangkut dilapurkan dihujani peluru dengan beberapa buah terbakar. Kolenel Masanobu Tsuji, pegawai di bawah Ibu Pejabat Yamashita, menggambarkanm lapuran yang dia terima daripada Kota Bharu: "Tidak lama kemudian kapal terbang musuh dalam formasi dua dan tiga mula menyerang kapal pengangkut kita, yang mulai berasap dan terbakar". Menjelang 04.30 pagi komander pengiring, bimbang dengan jumlah kerosakan yang dilakukan oleh RAAF, mengemukakan permohonan untuk berundur.

Major-Jeneral Takumi membantah dan berjaya menegaskan bahawa dia perlu memperkukuhkan tenteranya di pantai dan hanya pada pukul 06.00 (pagi) kedua kapal pengangkut dan pengiring berundur ke utara. Awagisan Maru, ditinggalkan marak terbakar burning dan ditakdirkan menjadi kapal Jepun pertama ditenggelamkan dalam perperangan, terlalu rosak untuk belayar. Kira-kira jam 02:00 pagi (pada 8 Disember) lapangan terbang Kuantan menerima isyarat bahawa tentera Jepun cuba untuk mendarat di Kota Bharu. Skuardon No. 8 membentuk empat penerbangan tiga Hudsons dengan penerbangan pertama pada jam 06.30 pagi.

Kapal terbang Hudsons menyerang kapal pengangkut IJN, diselitupi asap pada 08.00, dan sebahagian daripadanya rosak, termasuk A16-43, dikendalikan oleh Leftenen Penerbangan G. Hitchcock yang ditembusi empat puluh tiga peluru tetapi kembali ke Kuantan dengan selamat. Leftenen Penerbangan "Spud" Spurgeon dalam A16-41 mengebom kapal tetapi terpaksa mendarat hempas di Kota Bahru akibat kerosakan pada kapal terbang Hudsonnya. Leftenen Penerbangan Russell Bell mengalami kerosakan hidrolik akibat terkena peluru pada pesawat Hudson A16-81nya dan terbang ke Seletar daripada Kota Bharu. Daripada 12 kapal terbang dalam serangan ini, lima rosak dengan satu mendarat hempas di Kota Bharu.


Jepun Berjaya Mendarat

Pada masa ini pesawat pejuang tentera Jepun, yang sebelum ini sibuk melindungi pendaratan utama di Thailand, mulai sampai dan serangan lanjut oleh RAF Blenheims, terbukti sukar. Juga menjelang waktu pagi disebalik usaha Skuardan No.1, tentera Jepun berjaya mendaratkan pasukan penjajah mereka. Pada pukul 10:30 pagi, pasukan Jepun akhirnya tiba ke Kota Bahru.

Setibanya waktu pagi, Major-Jeneral H. Takumi berjaya mendaratkan sejumlah tiga batalion penuh. Brigadier Key cuba menyerang balas dengan segala kekuatan tetapi apabila gagal dia mulai berundur. Apabila ianya menjadi jelas bahawa pada waktu siang lapangan terbang tempatan tidak dapat dipertahankan, Key, yang telah diperintahkan untuk berjuang pertempuran penafian (battle of denial ) bukannya sehingga titisan darah terakhir memohon dan menerima kebenaran untuk berundur.

Setibanya waktu pagi, Major-Jeneral H. Takumi berjaya mendaratkan sejumlah tiga batalion penuh. Brigadier Key cuba menyerang balas dengan segala kekuatan tetapi apabila gagal dia mulai berundur. Apabila ianya menjadi jelas bahawa pada waktu siang lapangan terbang tempatan tidak dapat dipertahankan, Key, yang telah diperintahkan untuk berjuang pertempuran penafian (battle of denial ) bukannya sehingga titisan darah terakhir memohon dan menerima kebenaran untuk berundur.

Tentera Jepun yang disokong oleh tentera yang baru mendarat, memaksa tentera Indian British berundur sehingga ke kawasan Kuala Lipis dan maju ke utara untuk menawan bandar Kota Bharu pada jam 2 petang pada 9 Disember.

Kedua pihak mengalami korban yang besar semasa pertempuran. Tidak terdapat rekod korban British, tetapi pastinya besar. Rekod korban Jepun berbeza dengan banyaknya. Louis Allen, menyebut sumber Jepun meletakkannya sebagai 500 orang. Dari ini, 150 dialami oleh tentera masih dalam kapal pengangkut sementara baki 350 semasa perjalanan singkat ke pantai atau semasa di pantai. Sementara itu pula, Kolonel Tsuji menulis dalam bukunya bahawa korban Jepun adalah seramai 320 orang terbunuh dalam pertempuran dan 538 tercedera dan mengelar Kota Bharu "salah satu kawasan pertempuran paling ganas dalam Kempen Tanah Melayu".
http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ * * * * * ]
[size=7]Sejarah Pendudukan Jepun Di Tanah Melayu[/size]
sumber: http://www.geocities.com/it409/sejarah.html

Jepun mula menakluki Tanah Melayu pada 13 Februari 1942 sehingga 15 ogos 1945. Kezaliman sewaktu memerintah adalah pahit. Jepun berjaya menakluki Tanah Melayu telah mendapat sokongan daripada anak negeri yang terperangkap dengan janji-janji kemerdekaan yang telah dijanjikan. Jepun juga turut menghampakan harapan mereka yang terperangkap dengan janji-janji Jepun untuk memberikan kemerdekaan dengan semboyannya "Asia untuk Orang Asia". Kekerasan berlaku. Mereka yang disyaki menentang Jepun akan dibunuh. Akibat kezaliman Jepun itu, semangat cinta akan tanah air telah dipupuk.

Jepun mengalami pembangunan yang pesat pada zaman pemerintahan Meiji. Jepun berjaya menguasai Korea pada tahun 1910 dan menakluk seluruh Manchuria pada tahun 1931. Jepun telah menyertai Pakatan Axis bersama dengan Itali dan Jerman apabila Peran Dunia Kedua meletus. Pada 7 Disember 1941, Jepun menyerang Pelabuhan Pearl, Hawaii dan serangan ini telah mencetuskan Perang Pasifik.

Jepun berjaya menakluki seluruh Tanah Melayu pada 31 Januari 1941 dan manakluki Singapura pada 15 Februari 1941. Pulau Pinang ditawan pada 17 Disember 1940 manakala Kuala Lumpur ditawan pada 11 Januari 1941. Jepun mendapatkan bantuan daripada negara Thai untuk menawan pantai barat Semenanjung Tanah Melayu. Di bawah Jeneral Tomoyuki Yamashita, Singapura diserang dan ditawan setelah Leftenan Jeneral Percival menyerah kalah.

Pada Zaman Pendudukan Jepun, rakyat hidup dalam sengsaraan. Kezaliman dan kekejaman yang dilakukan oleh Kempetai amat ditakutkan. Kempetai merupakan unit polis yang menangkap sesiapa yang disyaki menentang Jepun. Banyak masalah sosial juga ditimbulkan. Ekonomi merosot, ramai yang mati kebuluran, hsil pertanian dirampas, bilangan pengangguran semakin meningkat, ubat-ubatan tidak cukup menyebabkan ramai yang mati kerana penyakit. Orang Cina yang menghantar bantuan kepada negara China apabila Perang Jepun dengan China ditangkap dan dibunuh dengan penuh kezaliman. Memaksa rakyat membina Kereta api Maut di negara Thai. Dasar penjepunan diperkenalkan, sekolah-sekolah diganti dengan sekolah Jepun, bahasa Nippon-go digunakan, Kamigayo iaitu lagu kebangsaan Jepun dinyanyikan, tulisan Jepun ditulis. Perbuatan tersebut menyebabkan kelahiran MPAJA iaitu Tentera Anti Jepun Tanah Melayu, Force 136, Gerila Kinabalu dan lain-lain gerakan yang menentang Jepun. Akhirnya, Jepun menyerah kalah tanpa syarat setelah Hiromshima dan Nagasaki dibomkan. Walaupun Jepun telah menyerah kalah kepada tentera Berikat, tetapi banyak kesan-kesan positif malah negetif diwujudkan. Antaranya, Zaman Pendudukan Jepun itu telah membangkitkan semangat patriotik di kalangan rakyat tetapi masalah perpaduan telah diwujudkan serta masyarakat menjadi kucar-kacir. Ramai yang mati akibat kelaparan dan dijangkiti penyakit.

Setelah Jepun menyerah kalah, MPAJA mengambil peluang untuk membalas dendam terhadap sesiapa yang dianggap bersubahat dengan Jepun. Untuk memulihkan ketenteraman Tanah Melayu, kerajaan sementara ditubuhkan iaitu PTB atau Pentadbiran Tentera British. PTB telah dibubarkan pada 1 Mac 1946 dan diganti dengan Malayan Union yang ditentang hebat.

Harold MacMichael dilantik untuk mendapatkan persetujuan daripada raja-raja Melayu mengenai rancangan penubuhan Malayan Union. Pada 1 April 1946, Malayan Union diisytiharkan secara rasmi walaupun raja-raja Melayu memulau majlis perasmian. Malayan Union dilaksanakan untuk melicinkan pentadbiran di samping membangunkan ekonomi yang merosot di Tanah Melayu. Malayan Union ditentang disebabkan kedudukan sultan-sultan tergugat, ugutan yang digunakan oleh MacMichael, rancangan itu tidak diundang terlebih dahulu dan prinsip jos soli digunakan tidak memuaskan. Selain ditentang daripada orang Melayu, ada juga pegawai British yang menentang Malayan Union. Walau bagaimanapun, Malayan Union tetap diisytiharkan. Ini menyebabkan menubuhan UMNO yang tujuannya untuk menentang Malayan Union.

Satu kongres Melayu yang menyatukan semua pertubuhan Melayu di Tanah Melayu diadakan pada 1 hingga 4 Mac 1946 atas cadangan Dato' Onn bin Jaafar. Dalam mesyuarat ketiga Kongres Melayu Se-Malaya itu, keputuisan dicapai untuk menubuhkan sebuah perti politik iaitu UMNO. UMNO secara rasminya ditubuh pada 11 Mei 1946 dan melantik Dato' Onn bin Jaafar sebagai president pertama. Penentangan Malayan Union telah mencapai kejayaan dan Malayan union ditukar kepada Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1948. Semboyan kata UMNO "Hidup Melayu" ditukar menjadi "Merdeka" selepas berjaya menentang Malayan Union.

Tentangan yang hebat daripada UMNO terhadap Malayan Union berjaya memaksa British membubarkan Malayan Union. Untuk mengelakkan kekacauan berlaku, British mengadakan perjumpaan dengan UMONO dan Raja-raja Melayu. Pada bulan Julai 1946, suatu jawatankuasa ditubuhkan iaitu Jawatankuasa Kerja untuk menggubal satu perlembagaan baru. Hasilnya, suatu perlembagaan yang baru dipanggil sebagai Persekutuan Tanah Melayu. Perlembagaan tersebut telah ditentang oleh AMCJA yang merupakan persatuan bukan Melayu dan PUTERA iaitu sebuah pertubuhan orang Melayu. Melalui AMCJA dan PUTERA, suatu Perlembagaan Rakyat digubal tetapi ditolak oleh British.

Parti Kuomintang dari China memainkan peranan yang penting untuk menyebarkan perfahaman komunis ke Tanah Melayu. Cawangan Kuomintang di Tanah Melayu diharamkan oleh British. Walau bagaimanapun, golongan komunis di Tanah Melayu menubuhkan Parti Komunis Nanyang tetapi diharamkan pada tahun 1930 kemudian menubuhkan pula Parti Komunis Malaya.

Tujuan penubuhan PKM adalah untuk menghalau British keluar dari Tanah Melayu dan menubuhkan Republik Komunis. Semasa pemerintahan Jepun PKM menubuhkan MPAJA untuk menentang Jepun. MPAJA mendapat sokongan daripada orang Cina. Selepas Jepun menyerah kalah, PKM keluar dari hutan untuk bermaharaja. PKM telah menubuhkan banyak pertubuhan seperti Min Yuen, MRLA dan sebagainya demi mencapai matlamatnya. PKM membunuh 3 orang bangsa Eropah di Sungai Siput pada 15 Jun 1948. Ini menyebabkan darurat diisytiharkan oleh Edward Gent pada 19 Jun 1948 dan PKM diharamkan.

Pelbagai langkah diambil untuk menentang komunis. Undang-undang darurat dikemukakan, kad pengenalan diperkenalkan, rancangan-rancangan seperti Rancangan Briggs dan Rancangan Templer juga dilaksanakan. Menjelang tahun 1960, ancaman komunis dapat dikawal. Pada 31 Julai 1960, Tunku Abdul Rahman mengisytiharkan tamatnya 12 tahun darurat.
http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ * * * * * ]
[size=7]PENDUDUKAN JEPUN DI TANAH MELAYU - NOTA RINGKAS[/size]

Kebangkitan Kuasa Jepun

 1. Sejak Pemulihan Meiji dan selepas Perang Dunia Pertama, Jepun muncul sebagai sebuah negara yang berkuasa.

 2. Jepun mempunyai angkatan tentera yang terkuat di Timur Jauh.

 3. Perang Dunia Kedua meletus di Eropah pada tahun 1939 berikutan pembunuhan Archduke negara Austria.

 4. Antara Kuasa besar di dunia, Jerman, Itali dan Jepun memainkan peranan utama dalam memulakan Perang Dunia Kedua.

 5. Faktor terpenting yang mendorong Kuasa-Kuasa tersebut ialah cita-cita meluaskan empayar mereka.

 6. Ketiga-tiga Kuasa itu Kemudiannya bersama-sama membentuk Kuasa-kuasa Paksi.

 7. Pada 3 September 1939, Perdana Menteri Britain, Neville Chamberlain telah mengisytiharkan perang ke atas Jerman.

 8. Pengumuman tersebut menandakan permulaan perang di Eropah yang kemudiannya meluas ke seluruh dunia.

 9. Jerman berjaya menakluki beberapa negara di Eropah termasuklah Austria, Belanda, Poland, Norway dan Denmark.

 10. Perancis bersekutu dengan Britain untuk menentang Jerman.

 11. Akibatnya, jajahan-jajahan Britain dan Perancis di Timur tidak dapat dipertahankan.

 12. Ini memberi peluang kepada Jepun untuk memperluaskan kuasanya di Asia Tenggara.

 13. Amerika Syarikat menentang tindakan Jepun dengan mengenakan sekatan-sekatan ke atas bekalan seperti minyak, getah dan besi.

 14. Tindakan tersebut telah menambahkan minat Jepun terhadap negara-negara Asia Tenggara.

 15. Ini kerana negara-negara Asia Tenggara kaya dengan bahan mentah yang sangat diperlukan oleh Jepun.

 16. Akan tetapi, Amerika Syarikat mempunyai sebuah pangkalan laut yang kuat di Pearl Harbour dan sebuah pangkalan udara di Filipina.

 17. Dengan itu, pada 7 Disember 1941, Jepun telah membuat satu serangan udara mengejut ke atas Pearl Harbour.

 18. Pada masa yang sama, angkatan tentera udara Amerika di Manila turut diserang.

 19. Kemusnahan pertahanan Amerika membolehkan Jepun mara ke Asia Tenggara tanpa halangan.

 20. Pada 8 Disember 1941, tentera Jepun menyerang Tanah Melayu. Pada 15 Februari 1942, seluruh Tanah Melayu dan Singapura jatuh ke tangan Jepun.Penaklukan Asia Tenggara

 1. Pada awal Kurun Ke-20, pemimpin-pemimpin tentera menguasai politik negara Jepun.

 2. Cita-cita para pemimpin tentera Jepun untuk meluaskan kuasa merupakan salah satu faktor penting yang membawa kepada penaklukan Asia Tenggara.

 3. Penaklukan Jepun berasaskan dua kempen iaitu:

  (a) Asia Untuk Asia
  (b) Kesemakmuran Bersama Asia Timur Raya

 4. Laungan Asia Untuk Asia adalah janji Jepun untuk membebaskan negara-negara Asia Tenggara daripada penjajahan Barat dan membantu mereka mencapai Kemerdekaan.

 5. Akan tetapi, penjajahan Barat di Asia Tenggara digantikan oleh penguasaan Jepun.

 6. Ekonomi negara-negara Asia Tenggara merosot dan keadaan sosial penduduk bertambah buruk.

 7. Dengan Lingkungan Kesemakmuran Bersama Asia Timur Raya, Jepun merancang untuk menguasai sumber ekonomi Asia tenggara untuk pembangunan industri di Jepun.

 8. Tambahan pula, negara-negara Asia Tenggara dapat menampung dan menyediakan tanah bagi penduduk Jepun yang kian meningkat.


Serangan Jepun Ke Atas Tanah Melayu

 1. Askar-askar Jepun mula mendarat di Patani dan Singgora di selatan Thailand pada 8 Disember 1941.

 2. Sementara itu, pasukan tentera Jepun yang lain mendarat di Kota Bharu, Kelantan.

 3. Tentera Jepun dapat mendarat dengan mudahnya kerana:

  a) Pihak British tidak menyangka tentera Jepun akan membuat serangan darat dari utara.
  b) Tanah Melayu dipertahankan oleh lima batalion angkatan tentera darat sahaja.
  c) Tentera udara Jepun berjaya mengalahkan tentera udara British.

 4. Oleh itu, British menghantar dua buah kapal perang untuk mempertahankan perairan Tanah Melayu.

 5. Kapal-kapal perang tersebut ialah Prince of Wales dan Repulse.

 6. . Akan tetapi, kedua-dua kapal ini dibom oleh tentera udara Jepun dan tenggelam di perairan Pahang.

 7. British tidak dapat mempertahankan kemaraan tentera Jepun ke selatan Tanah Melayu.

 8. Dari Singgora dan Patani, askar-askar Jepun mara ke Kedah dan menewaskan pertahanan British di Jitra dan Alor Setar pada 12 Disember 1941.

 9. Ini diikuti oleh kejatuhan Pulau Pinang pada 17 Disember 1941.

 10. Slim River ditawan pada 7 Januari 1942 dan empat hari kemudian, askar-askar Jepun menduduki Kuala Lumpur.

 11. Tentera Jepun terus mara ke Batu Pahat dan Mersing di Johor.

 12. Menjelang akhir bulan Januari, seluruh Tanah Melayu berada di bawah kuasa tentera Jepun.

 13. Tentera Jepun berjaya menawan Tanah Melayu dalam masa 7 minggu sahaja.


Kejatuhan Singapura

 1. Tentera Jepun memulakan serengan pertamanya dengan mengebom Singapura pada 8 Disember 1941. Banyak nyawa terkorban dan harta benda musnah.

 2. Sekitar bulan Februari 1942, pertahanan British di sepanjang Selat Johor bertambah lemah.

 3. Ini memberi peluang kepada tentera Jepun untuk menyeberangi selat itu dan mendarat di pantai barat laut Singapura.

 4. Angkatan tentera udara British di Tengah, Kranji dan Seletar ditawan.

 5. Kedua-dua pihak bertempur di kawasan Bukit Timah.

 6. Akan tetapi, bahagian utara dan tengah Singapura sudah jatuh ke tangan tentera Jepun.

 7. Pada 15 Februari 1942, tentera British di Singapura menyerah kalah kepada Jeneral Tomoyuki Yamashita, Komander Tentera Jepun yang dikenali sebagai "Harimau Malaya".

 8. Tentera British diwakili oleh Jeneral A.E. Percival.

 9. Jeneral Percival tidak mempunyai pilihan lain dan terpaksa menyerah kalah kerana pasukan tenteranya mengalami kekurangan peralatan seperti peluru dan
  ubat bedil.

 10. Tambahan pula, bekalan makanan dan air semakin berkurangan.

 11. Bilangan askar Jepun juga melebihi bilangan askar British.


Sarawak Diduduki Oleh Tentera Jepun

 1. Tentera Jepun menyerang Sarawak ketika Raja Charles Vyner Brooke berada di Australia.

 2. Tentera Jepun mula-mula mendarat di Miri pada 16 Disember 1941.

 3. Walaupun kawasan lombong minyak ditawan, tentera Jepun tidak dapat memperolehi minyak kerana semua mesin dan peralatan telah dimusnahkan oleh tentera British.

 4. Selepas itu, Kuching dibom dan ditawan pada 25 Disember 1941.

 5. Sibu jatuh ke tangan Jepun pada 27 Disember 1941.

 6. Askar-askar British cuba melarikan diri ke Kalimantan tetapi ditangkap dan dijadikan orang tawanan perang di batu Lintang.

 7. Serangan Jepun ke atas Sarawak menerima hanya sedikit tentangan kerana:

  a) Pertahanan Sarawak tidak tersusun.
  - Angkatan tenteranya juga kurangbersedia untuk berperang..
  - Sarawak hanya dipertahankan oleh pasukan tempatan dan pasukan Regimen Punjabi.

  b) Sarawak tidak ada pemimpin kerana Raja Charles Vyner Brooke tidak berada di Sarawak pada masa itu.
  c) Tentera Jepun lebih ramai daripada tentera British.
  d) Penduduk tidak menyangka negeri mereka akan diserang. Mereka tidak memberi tentangan ketika diserang.

 8. Penduduk Sarawak menderita semasa pemerintahan Jepun kerana bekalan makanan, ubat dan pakaian amat kekurangan.

 9. Ramai penduduk ditawan dan dimasukkan ke dalam penjara.

 10. Dengan itu, apabila pihak British menghantar tenteranya ke Bahagian Keempat, mereka dibantu oleh penduduk tempatan.

 11. Australia juga menghantar bantuan tentera. Pada 15 Ogos 1945, Jepun menyerah kalah.

 12. Sarawak bebas daripada penjajahan Jepun pada 11 September 1945.


Serangan Jepun Ke Atas Sabah

 1. Pada 1 Januari 1942, Jepun menyerang Labuan, Membakut dan Beaufort.

 2. Kita-Kita satu minggu kemudian, Jesselton (Kota Kinabalu) ditawan dan diikuti oleh Sandakan pada 19 Januari 1942.

 3. Tawau jatuh pada 24 Januari 1942 dan Lahad Datu tiga hari kemudiannya.

 4. Pada 1 Februari 1942, tentera Jepun menduduki Kudat dan seluruh negeri Sabah jatuh kepada tentera Jepun.

 5. Jepun memperkuatkan kedudukan mereka dengan menubuhkan garison-garison di Pensiangan, Tenom, Keningau, Beaufort dan Ranau.

 6. British tidak dapat mempertahankan Sabah kerana pasukan pertahanannya Kecil dan lemah.

 7. Sabah dipertahankan oleh The North Borneo Armed Constabulary dan Pasukan Sukarelawan yang terdiri daripada penduduk bumiputera, orang India, Cina dan
  Eropah.

 8. Perdagangan di Sabah tergendala akibat serangan Jepun. Penduduk mengalami kekurangan makanan dan barang keperluan harian.

 9. Perkhidmatan kesihatan tidak dapat. diteruskan kerana kekurangan ubat dan alat-alat kelengkapan lain.

 10. Wabak penyakit seperti beri-beri dan cirit-birit mengancam penduduk Sabah.

 11. Penduduk tempatan dan orang tawanan perang dijadikan buruh paksa untuk membina jalan raya yang menghubungkan Keningau dan Api-api.


[size=7]Sebab-Sebab Kejayaan Tentera Jepun Di Tanah Melayu[/size]

Kelemahan Tentera British

 1. Tentera British di Tanah Melayu tidak bersedia untuk menghadapi serangan Jepun. Lagipun, British tidak menyangka serangan akan dilancarkan dari bahagian
  utara.

 2. Dengan itu, pertahanan British tertumpu di selatan terutamanya di Singapura. Pihak British yakin pertahanan di Singapura tidak dapat ditembusi oleh tentera Jepun.

 3. Tambahan pula, British telah tersilap jangkaan mengenai kekuatan dan kecekapan tentera Jepun.

 4. Pada masa yang sama, British telah menumpukan perhatiannya dalam perang menentang Kuasa-kuasa Paksi di Eropah.

 5. British tidak mampu menghanter lebih banyak kapal-kapal perang dan tentera untuk mempertahankan tanah jajahannya di Timur.

 6. Berikutan peristiwa kemusnahan kapal Prince of Wales dan Repulse, kebanyakan tentera British mula kehilangan semangat untuk berperang.

 7. Kapal-kapal tersebut ditenggelamkan kerana kekuragan kapal terbang untuk melindunginya dari udara.

 8. Askar-askar India dalam tentera British hilang kepercayaan apabila pengintip-pengintip Jepun menyebarkan khabar angin yang mencemarkan nama orang British.


Kekuatan Tentera Jepun

 1. Tentera Jepun mempunyai rancangan serangan yang teliti. Tenteranya telah dilengkapkan supaya bersedia menyerang Tanah Melayu.

 2. Sebelum serangan dilancarkan, Jepun menjalankan pengintipan di seluruh Asia Tenggara.

 3. Dengan cara tersebut, mereka dapat mengumpul maklumat lengkap tentang keadaan bentuk muka bumi Tanah Melayu untuk mengatur strategi serangan.

 4. Melalui pengintipan, pihak Jepun mendapat tahu bahawa pertahanan di Singapura sukar ditembusi dari laut. Oleh itu, mereka menyerang dari utara.

 5. Askar-askar Jepun juga menerima latihan khas dalam peperangan di hutan.

 6. Jeneral Yamashita merupakan seorang pemimpin tentera yang berkebolehan dan berkaliber. Beliau mempunyai banyak pengalaman.

 7. Tambahan pula, pasukan Jepun mempunyai angkatan tentera yang kuat lagi lengkap.

 8. Kapal terbang perang jenis Zero telah membolehkan tentera Jepun menguasai ruang udara.

 9. Tentera Jepun juga menggunakan kereta kebal.

 10. Untuk menempuh hutan dengan lebih mudah, cepat dan senyap, tentera Jepun menggunakan basikal dalam kemaraannya ke bahagian selatan Tanah Melayu.

 11. Askar-askar Jepun mempunyai disiplin dan semangat nasionalisme yang kuat.

 12. Juruterbang Jepun rela melakukan serangan kamikaze ketika menyerang pangkalan laut Amerika di Pearl Harbour.

 13. Serangan jenis ini memerlukan pengorbanan nyawa sendiri untuk membunuh musuh.

 14. Penduduk tempatan juga banyak memberi bantuan dan kerjasama kepada pihak Jepun.

 15. Mereka percaya bahawa Jepun akan menunaikan janjinya selepas ia membebaskan negara mereka daripada kuasa-kuasa Barat.


Sistem Pentadbiran Jepun Di Tanah Melayu

 1. Ketika pendudukan Jepun, pentadbiran negara dikuasai sepenuhnya oleh Jepun.

 2. Sistem pentadbiran yang diamalkan oleh Jepun ialah kerajaan tentera dan dikenali sebagai Pemerintahan Tentera Tanah Melayu.

 3. Tanah Melayu dan Sumatera disatukan di bawah satu pentadbiran.

 4. Pusat kerajaan Jepun ialah di Singapura atau Syonan.

 5. Tanah Melayu dibahagikan kepada 7 buah wilayah. Setiap wilayah diperintah oleh seorang Gabenor Jepun.

 6. Perlis, Kedah, Kelantan dan Terengganu diserahkan kepada Thailand pada akhir tahun 1943 sebagai tanda penghargaan Jepun kepada kerajaan
  Thailand.

 7. Gabenor Jepun di peringkat negeri menerima arahan terus daripada ketua pemerintah tentera Tanah Melayu.

 8. Jepun menganggap Tanah Melayu sebagai tanah jajahannya dan enggan mengiktiraf taraf raja-raja Melayu sebagai Sultan.

 9. Akan tetapi, pihak Jepun terpaksa mengubah dasarnya terhadap raja-raja Melayu.

 10. Ini kerana pihak Jepun berpendapat bahawa orang Melayu tidak akan menentang mereka sekiranya Sultan-sultan dilayan dengan baik.

 11. Maka, raja-raja Melayu dibenarkan menggunakan gelaran 'Sultan' dan mereka diberi kuasa ke atas perkara-perkara yang menyentuh adat resam Melayu dan
  agama Islam.

 12. Elaun juga akan diberi kepada Sultan-sultan dan ini bergantung kepada kerjasama yang diberikan kepada pihak Jepun.

 13. Jepun tidak mempunyai ramai pegawai untuk mengendalikan pentadbiran Tanah Melayu.

 14. Oleh itu, orang Melayu diambil untuk menyandang jawatan-jawatan pentadbiran yang dahulunya dikhaskan untuk orang British.


Pentadbiran Pusat

 1. Pentadbiran Tanah Melayu diletakkan di bawah kuasa pentadbiran tentera.

 2. Jepun memerintah Tanah Melayu sebagai sebuah tanah jajahan.

 3. Pada mulanya, Tanah Melayu dan Sumatera disatukan tetapi pada April 1943, Sumatera diasingkan.

 4. Negeri-negeri Perak, Selangor, Pahang, Negeri Sembilan, Johor, Pulau Pinang dan Melaka yang dikelaakan sebagai daerah diletakkan di bawah kawalan
  Gabenor atau 'Mayor'.

 5. Negeri-negeri Melayu Utara terletak di bawah pemerintahan Siam.

 6. Setiap daerah dibahagikan lagi kepada kawasan kecil untuk memudahkan pentadbiran dan kawalan iaitu:

  a) Kampung
  b) Jiran tetangga
  c) Keluarga

 7. Sistem pendaftaran keluarga dijalankan dan setiap keluarga diberi sijil yang bergelar 'Sijil Kehidupan Dan Keamanan'.


Majlis Mesyuarat Negeri

 1. Sebelum pendudukan Jepun, Sultan-sultan adalah Pengerusi Majlis Mesyuarat Negeri.

 2. Akan tetapi, apabila Jepun memerintah Tanah Melayu, Gabenor Jepun menjabi Pengerusi manakala Sultan hanya merupakan Naib Pengerusi.

 3. Majlis Mesyuarat Negeri tidak lagi diberi kuasa untuk membuat undang-undang. lahanya merupakan badan penasihat.


Kempetai

 1. Kempetai ialah pasukan polis Jepun yang ditubuhkan untuk menggantikan polis tempatan.

 2. Kempetai sangat ditakuti kerana kekejaman dan cara-cara penyeksaan yang diamalkan oleh mereka.

 3. Ramai orang yang anti Jepun dibunuh oleh Kempetai.

 4. Pasukan kempetai menjalankan tugas:

  (a) Menyeksa dan membunuh orang yang disyaki menentang Jepun.
  (b) Memastikan penduduk tempatan mematuhi undang-undang pemerintahan tentera Jepun.


Pentadbiran Jepun Di Sabah Dan Sarawak

 1. Pentadbiran Jepun di Sabah dan dan Sarawak juga bercorak ketenteraan.
 2. Negeri Sabah, Sarawak dan Brunei digabungkan ke dalam satu unit pentadbiran yang dikenali sebagai Borneo Utara.
 3. Borneo Utara dibahagikan kepada 5 wilayah pentadbiran.
 4. Gabenor Jeneral adalah ketua tertinggi kerajaan. Beliau bertanggungjawab ke atas sistem pentadbiran di Sabah, Sarawak dan Brunei.
 5. Pusat pentadbirannya terletak di Kuching. la kemudiannya dipindahkan ke Sabah selepas tahun 1943.


Sabah

 1. Sabah dibahagikan kepada dua kawasan pentadbiran iaitu:

  (a) Seikai Shiu - Bahagian Pantai Barat
  (b) Tokai Shiu - Bahagian Pantai Timur

 2. Ketua pentadbir di Sabah ialah Gabenor Jeneral Jepun.

 3. Beliau bukan sahaja memerintah Sabah tetapi juga Sarawak dan Kalimantan. Pusat pentadbirannya terletak di Kuching.

 4. Perniagaan dan perdagangan dalam negeri dikuasai oleh Jepun. Hampir semua hasil tanaman dan ternakan mereka dirampas oleh pihak Jepun.

 5. Penduduk Sabah menderita di bawah pemerintahan Jepun. Hampir semua hasil tanaman dan ternakan mereka dirampas oleh pihak Jepun.

 6. Ada juga di antara penduduk tempatan yang dikenakan hukuman tanpa dibicarakan.

 7. Golongan yang menerima Layanan paling buruk ialah orang tawanan British dan Australia, penganut agama Kristian dan masyarakat Cina.

 8. Masyarakat Cina di Sabah didenda sebanyak $400,000 kerana membantu China menentang Jepun.

 9. Keadaan ekonomi dan sosial di Sarawak serupa dengan apa yang dialami di Sabah.

 10. Kebuluran, penyakit dan kesengsaraan merupakan perkara-perkara biasa bagi penduduk Sarawak.
http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
asas2
Kadet Junior
Wow. hebat betul info.adakah info tentang latar belakang jepun?tolong..
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ * * * * * ]
asas2
May 3 2006, 02:45 PM
Wow. hebat betul info.adakah info tentang latar belakang jepun?tolong..

Latar belakang Jepun dari segi apa tu?

Adakah dari segi sejarah maharaja Jepun?

Adakah dari segi kekuatan tentera?

Adakah dari segi politik?

Ekonomi?

atau? :rolleyes:
http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
asas2
Kadet Junior
:P Semua....pun hebat..
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
misty
Unregistered

ada sebab-sebab pendudukan jepun ??
Quote Post Goto Top
 
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ * * * * * ]
misty
Jun 1 2006, 01:19 PM
ada sebab-sebab pendudukan jepun ??

dah ada... cuba cari dalam forum ni. Sebab-sebab pendudukan Jepun paling rasanya antara maklumat paling banyak dimasukkan ke dalam forum ini. ;)
http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
misty
Unregistered

:huh: ada ke ? boleh link saya ke page itu ? :warmie: minta maaf..dah cari tapi tak jumpa :(
Quote Post Goto Top
 
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ * * * * * ]
misty
Jun 11 2006, 02:31 PM
:huh: ada ke ?  boleh link saya ke page itu ?  :warmie:  minta maaf..dah cari tapi tak jumpa  :(


Kepentingan TM kepada Jepun (sama juga dengan sebab-sebab kedatangan Jepun ke TM: klik link di bawah:
http://s6.invisionfree.com/DRAGONIZER/inde...?showtopic=1415 <-klik :B):
http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Guest
Unregistered

hanya itu saja ? walaubagaimanapun TERIMA KASIH ! :D
Quote Post Goto Top
 
antarturk
Unregistered

Guest
Jun 11 2006, 05:22 PM
hanya itu saja ? walaubagaimanapun TERIMA KASIH ! :D

ada lagi la yang lain, awak kena cari lah. nanti jumper. cuba pakai search, saya pakai jumpa.
Quote Post Goto Top
 
Guest
Unregistered[SIZE=7]

ades,esk kene antar folio

byk agy blum siap.
gmbr2 blum cr

kt ane pic2 pendudukan jepun?
hehe
Quote Post Goto Top
 
abuhassan
Unregistered

kat dalam buku teks lama banyak dong. -_-
Quote Post Goto Top
 
ayusasuke
Unregistered

siape tau ttg reaksi penduduk di tanah melayu semase zaman pendudukan jepun???PLEASE......... :(
Quote Post Goto Top
 
Guest
Unregistered

:D u all r soooooooo....... good
Quote Post Goto Top
 
mattongtong
Unregistered

:nice: can u help me?
can u give me the answer of dasar pemerintahan tentera jepun di tanah melayu?
:cry: pls sent it to me

[email protected]
Quote Post Goto Top
 
DealsFor.me - The best sales, coupons, and discounts for you
Go to Next Page
« Previous Topic · Sejarah dan Geografi · Next Topic »
Add Reply
 • Pages:
 • 1

JUMLAH PENGUNJUNG (VISITOR) SETAKAT INI:
................................................................................................................................................................
My Topsites List Search Engine Submission & Optimization Search Engine Submission and Internet Marketing
................................................................................................................................................................