Welcome Guest [Log In] [Register]
BARU DIBUKA! Klik butang Like dan temui ribuan pengguna laman web ini.
Tawaran Iklan Di bawah Ini Akan Tamat Pada Bila-bila Masa:


Add Reply
  • Pages:
  • 1
  • 5
Bagaimana Mengatasi Masalah Malas...; Mengatasi Malas
Topic Started: Thu Aug 25, 2005 10:56 pm (3,942 Views)
Sasuke999
Member Avatar
Brotherhood Of The Dragon
[ *  *  *  * ]
[size=7]setiap orang pernah berhadapan dengan perasaan malas. boleh tak kita bincangkan masalah ini dan bagaimana cara menyelesaikan masalah malas dalam diri kita.

apakah motivasi terbaik agar kita menjadi orang yang rajin berusaha.
[/size]
Posted Image
[size=7]E = MC[/size]
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
sweet_potatoes
Member Avatar
Rakan Karyawan - Quality Award Winner: FEB 2005
[ *  *  *  *  * ]
ermm :rolleyes: maybe kita boleh mengatasinya dengan mengambil seseorang yg kita minati (org yg telah berjaya) sebagai satu idola. Dengan itu, jika malas2 cemane nak jadi org yg berjaya seperti idola kita tue :D

OKAy tak cadangan nie :B):
Posted Image
"SomeDay SomeWhere in the Sky...May WE Meet Again"
Posted Image
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
khadeeja
Member Avatar
Leftenan Muda
[ *  *  * ]
mama setuju sangat tu sweet....
kalau mama...mama mungkin akan rasa segan dengan idola mama tu.....
samada mama mahu jadi seperti dia atau lebih baik dari dia... :victory:
~ If you look at what you do not have in life, you don't have anything, If you look at what you have in life, you have everything ~ Posted Image
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
sweet_potatoes
Member Avatar
Rakan Karyawan - Quality Award Winner: FEB 2005
[ *  *  *  *  * ]
khadeeja
Aug 26 2005, 09:38 AM
mama setuju sangat tu sweet....
kalau mama...mama mungkin akan rasa segan dengan idola mama tu.....
samada mama mahu jadi seperti dia atau lebih baik dari dia... :victory:

mama, teringat pulak owang kat lagu "To be a better man" :P
masalah malas nie memang menjadik2 bila time cuti sekolah tau :rolleyes: :warmie:
Posted Image
"SomeDay SomeWhere in the Sky...May WE Meet Again"
Posted Image
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
khadeeja
Member Avatar
Leftenan Muda
[ *  *  * ]
salah satu caranya--shutdown komputer for 1 week... :lol:

:)
~ If you look at what you do not have in life, you don't have anything, If you look at what you have in life, you have everything ~ Posted Image
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
sweet_potatoes
Member Avatar
Rakan Karyawan - Quality Award Winner: FEB 2005
[ *  *  *  *  * ]
khadeeja
Aug 26 2005, 11:15 AM
salah satu caranya--shutdown komputer for 1 week... :lol:

:)

karang bosan plak , mama -_-
Posted Image
"SomeDay SomeWhere in the Sky...May WE Meet Again"
Posted Image
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
khadeeja
Member Avatar
Leftenan Muda
[ *  *  * ]
Sebetulnya.....bergantung apakah jenis kemalasan anda itu?

JADI....dah tentu kaedah penyelsesaiannya berbeza-beza....

Jika sweet ada masaalah macam tu dan berjaya selsesaikanya...meh lah kongsi.....

lapang2 nanti mama kongsi jenis2 kemalasan yg mama pernah hadapi....mama nak out nie.(salah satu cara nak selesaikan masalah malas....nanti bila dah berjaya..mama citer kat sini...apa jenis malas tu...dan apa yg mama telah buat utk mengatasinya)
~ If you look at what you do not have in life, you don't have anything, If you look at what you have in life, you have everything ~ Posted Image
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Sasuke999
Member Avatar
Brotherhood Of The Dragon
[ *  *  *  * ]
sweet_potatoes
Aug 26 2005, 11:54 AM
khadeeja
Aug 26 2005, 11:15 AM
salah satu caranya--shutdown komputer for 1 week... :lol:
:)

karang bosan plak , mama -_-

ya betul...takleh kalau tak buka pc..
Posted Image
[size=7]E = MC[/size]
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ *  *  *  *  * ]
K''
Aug 26 2005, 02:34 PM
sweet_potatoes
Aug 26 2005, 11:54 AM
khadeeja
Aug 26 2005, 11:15 AM
salah satu caranya--shutdown komputer for 1 week... :lol:
:)

karang bosan plak , mama -_-

ya betul...takleh kalau tak buka pc..

Ya... setuju... tumpukan perhatian pada kerja kita... tetapkan jadual. Kemudian hukum diri sendiri kalau gagal ikut jadual...

Tetapi sebaik-baik mencipta jadual ialah kenal diri dahulu, lepas tu buat jadual ikut keselesaan diri... tapi jangan terlalu individualistik.. kena jugak atur jadual ikut suasana persekitaran... contohnya pelajar kena ambil kira faktor kelas, kuliah, waktu belajar, waktu buat assigment,..

Kalau pekerja... waktu urusan pejabat... waktu buka internet... Tulip boleh dijadikan contoh yang baik... dia ada jadual waktu melayari Forum Dragonizer... tahniah Tulip - selaku Ketua Rakan Kaunseling, anda telah menunjukkan etika dan teladan yang wajar dalam forum ini... kerja-kerja... perbincangan forum, perbincangan forum... :B):
http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
sweet_potatoes
Member Avatar
Rakan Karyawan - Quality Award Winner: FEB 2005
[ *  *  *  *  * ]
:clap: untuk tulip :thumbup: :hug: :clap:

jgn malas malas tau :lol:
Posted Image
"SomeDay SomeWhere in the Sky...May WE Meet Again"
Posted Image
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
carjunk
Member Avatar
Prebet
hehehe..caya ler tulip :thumbup:

carjunk senang jer..kalo nk malas leh,tapi tak akan berjaya ler..
kalo nak berjaya/senang,kena rajin ler..(pikir mcm tuh)
then bila dah pikir,mesti nak usaha lagik..masa muda nih ler nak buat keje kuat2..dah tua karang mana nak mampu..tak gituh?

Tak baik malas tau...
No. 1 Autosurf program
http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=104691
Posted Image

Get 12% for 12days
http://www.12dailypro.com/?ref=11174

Blog Aku
http://xtraincome.blogspot.com/
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
powergurl
Member Avatar
Rakan Bicara Bahasa (Pengkhususan B. Inggeris)
sweet_potatoes
Aug 26 2005, 09:35 AM
ermm :rolleyes: maybe kita boleh mengatasinya dengan mengambil seseorang yg kita minati (org yg telah berjaya) sebagai satu idola. Dengan itu, jika malas2 cemane nak jadi org yg berjaya seperti idola kita tue :D

OKAy tak cadangan nie :B):

yes . saya memang amat setuju dengan pendapat itu.KIta sepatutnya membayangkan mecam mana mereka ni boleh berjaya dalam hidup. Di samping itu, saya juga ada satu cadangan agar kita membuat satu matlamt hidup kita . Dengan itu,apabila kita terfikirkan sikap malas kita perlu ingatkan matlamat hidup kita supaya sikap malas itu tidak membelenggu kita . :thumbup:
regards,
powergurl
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Sasuke999
Member Avatar
Brotherhood Of The Dragon
[ *  *  *  * ]
carjunk
Aug 26 2005, 04:13 PM
kalo nk malas leh,tapi tak akan berjaya ler..
kalo nak berjaya/senang,kena rajin ler..(pikir mcm tuh)
then bila dah pikir,mesti nak usaha lagik..masa muda nih ler nak buat keje kuat2..dah tua karang mana nak mampu..tak gituh?
tak baik malas tau...

benar sokong 100%...

cita-cita kita selalunya dibatasi oleh sikap malas kita. kalau kita bercita-cita tapi kita malas kejar cita-cita kita...bagaimana kita nak menyempurnakan cita-cita kita.

kesimpulannya, musuh utama cita-cita kita ialah malas.
cita-cita yang tinggi perlu usaha tinggi.

"yang bulat takkan datang bergolek"
"yang pipih takkan datang melayang"
Posted Image
[size=7]E = MC[/size]
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
tester200
Member Avatar
Sarjan
[ *  * ]
den kalau mau rajin. den ghembat yo budak malas dalam longkang. tau longkang? tau tak pe. den lae suka kalau budak malas duduk dalam longkang. sweet kalau malas den tanam biar jadi ubi. diam diam ubi beghisi. tulip kalau malas tak pe sobab tulip dah ado pakwe iaitu den. sapo kato? den yang kato. lopeh ni musti tulip kato. sekeh kang? den kona bona dongan tulip. edaos mano pulak menghilangnyo. den lamo tak dongar kaba si budak daos ni. ni musti dating dongan pakwe dio. budak budak zaman sekarang. macam-macam tau. tau takpe. tak tau. pecayo ajo lah.
Posted Image
~A~K~U~~B~A~N~G~G~A~~M~E~N~J~A~D~I~~A~K~U~
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
sweet_potatoes
Member Avatar
Rakan Karyawan - Quality Award Winner: FEB 2005
[ *  *  *  *  * ]
tester200
Aug 26 2005, 09:45 PM
den kalau mau rajin. den ghembat yo budak malas dalam longkang. tau longkang? tau tak pe. den lae suka kalau budak malas duduk dalam longkang. sweet kalau malas den tanam biar jadi ubi. diam diam ubi beghisi. tulip kalau malas tak pe sobab tulip dah ado pakwe iaitu den. sapo kato? den yang kato. lopeh ni musti tulip kato. sekeh kang? den kona bona dongan tulip. edaos mano pulak menghilangnyo. den lamo tak dongar kaba si budak daos ni. ni musti dating dongan pakwe dio. budak budak zaman sekarang. macam-macam tau. tau takpe. tak tau. pecayo ajo lah.

Elehhh <_< nak tanam owang lak jadi ubi..memandai je die nie tau
ntah2 die tue yg malas :D :lol:

p/s : sis edaos gi wat check-up kat hospital, die kim salam kat semua (aritue dah tulis dah)
Posted Image
"SomeDay SomeWhere in the Sky...May WE Meet Again"
Posted Image
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Sasuke999
Member Avatar
Brotherhood Of The Dragon
[ *  *  *  * ]
Quote:
 
Elehhh <_< nak tanam owang lak jadi ubi..memandai je die nie tau. ntah2 die tue yg malas :D :lol:

sweet, bunyi macam nyakat orang je...
:nak: :nak: :nak:
Posted Image
[size=7]E = MC[/size]
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
edaos
Member Avatar
Rakan Mesra - Amicable Winner: FEB 2005
[ *  *  *  * ]
tester200
Aug 26 2005, 09:45 PM
den kalau mau rajin. den ghembat yo budak malas dalam longkang. tau longkang? tau tak pe. den lae suka kalau budak malas duduk dalam longkang. sweet kalau malas den tanam biar jadi ubi. diam diam ubi beghisi. tulip kalau malas tak pe sobab tulip dah ado pakwe iaitu den. sapo kato? den yang kato. lopeh ni musti tulip kato. sekeh kang? den kona bona dongan tulip. edaos mano pulak menghilangnyo. den lamo tak dongar kaba si budak daos ni. ni musti dating dongan pakwe dio. budak budak zaman sekarang. macam-macam tau. tau takpe. tak tau. pecayo ajo lah.

amboi2.ngumpat oang ek, tester....oang bukan g dating nagn pakwe lah.gi dating ngan doktor ler..........aper daa..... :victory:

Malas nk layan tester arr....>ini salah satu sikap mals yg ok, boleh di buat kot..hehhe ;)

mybe kiter akan rasa mals sangat sebab time tu kita tk der mood ker, tk sihat :/ , demam, tengah sedih :( , tengah geram. :angry: .........

masa tu lah akan terbitnyer sikap malas.........
mals nk kerja, mals nk stady, mals nk cakap, mals nk jalan, bmals nk makan...semua mals lah...heheh :P
Posted Image


"HiduP iNi Penuh DuGaan.Hadapinyer Dengan Tabah."
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ *  *  *  *  * ]
Malas berpunca dari sifat negatif kita terhadap sesuatu perkara. Bila kita rasa bosan dengan benda tu, bila kita tak suka benda tu... atau apabila kita rasa buntu dengan sesuatu perkara... kita akan malas nak layan benda tu...

So... apabila keadaan ini berlaku, adalah baiknya kalau kita dapat kaitkan seseorang yang terlebih dengan sesuatu benda yang kita bosan atau tak suka... sekurang-kurangnya ada teman untuk berbincang... persahabatan memang menarik... perbincangan memang menarik.. ia mungkin ubat untuk kemalasan... walaupun kita tak suka atau bosan dengan sesuatu benda tu, melalui perbincangan dengan orang-orang yang pakar dalam bidang tu, jika orang tu tak membosankan... ia boleh mengubah suasana... ;)
http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
khadeeja
Member Avatar
Leftenan Muda
[ *  *  * ]
Hmmmm...satu kupasan yg agak menarik mengenai malas. :)
MALAS..sebab?

Bosan?

Tak suka?

Buntu dengan sesuatu?

So....jadilah malas nak layan benda tu?


hmmm...gitu?


berbincang dengan orang yg pakar dalam bidang itu tetapi disampaikan dengan cara yg tidak membosankan?



hmmmm...menarik.....satu saranan yg amat baik. :thumbup:

kalau gitu,mama nak kenal pasti akan kemalasan mama tu dan cuba buat seperti yg disarankan.
~ If you look at what you do not have in life, you don't have anything, If you look at what you have in life, you have everything ~ Posted Image
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Sasuke999
Member Avatar
Brotherhood Of The Dragon
[ *  *  *  * ]
Dragonizer
Aug 28 2005, 02:27 PM
Malas berpunca dari sifat negatif kita terhadap sesuatu perkara. Bila kita rasa bosan dengan benda tu, bila kita tak suka benda tu... atau apabila kita rasa buntu dengan sesuatu perkara... kita akan malas nak layan benda tu..suasana... ;)

[size=7]apa yang harus kita lakukan sekiranya terpaksa berdepan dengan masalah yang agak rumit dan amat penting untuk kita selesaikan. sedangkan kita bosan, tak suka benda tu, tak senang melakukan sesuatu kerja, buntu untuk memulakan kerja tersebut dan kerja yang kita kena buat seperti assingment yang mempunyai 50%-70% markah. yang bakal menentukan adakah kita lulus atau tidak....
p/s: ini cuma contoh masalah[/size].
Posted Image
[size=7]E = MC[/size]
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
DealsFor.me - The best sales, coupons, and discounts for you
Go to Next Page
« Previous Topic · SEMBANG UMUM & ISU SEMASA - World Talk · Next Topic »
Add Reply
  • Pages:
  • 1
  • 5

JUMLAH PENGUNJUNG (VISITOR) SETAKAT INI:
................................................................................................................................................................
My Topsites List Search Engine Submission & Optimization Search Engine Submission and Internet Marketing
................................................................................................................................................................