Welcome Guest [Log In] [Register]
BARU DIBUKA! Klik butang Like dan temui ribuan pengguna laman web ini.
Tawaran Iklan Di bawah Ini Akan Tamat Pada Bila-bila Masa:


Add Reply
MARI BELAJAR BAHASA KEDAH; KAMUS KEDAH
Topic Started: Mon Feb 14, 2005 11:15 pm (72,493 Views)
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ *  *  *  *  * ]
hmm.... nota ilmu dialog kedah ni Dragon dapat ntah dapat dari mana ntah ni: bunyinya sebegini

blajaq cakap Kedah

haaa...kepada semua sesiapa saja lee yg nak blajaq cakap Kedah first sekali kalo ampa semua noticed...org utara ni esp kedah ngan penang kalo cakap volume dia kuat sikit...perasan dak...
org kedah ni ckp dia slalu nya ujung dua sebut 'a' laaa... pas tu kalu cam ujung dia ada huruf 'r' selalunya di pronouns kan sbg 'q'.pas tu lagi satu slalunya cam rumah disebut 'ghumah'

air = ayaq
dahaga air = lapaq ayaq
beritahu/bagi tau = habaq
basikal = beskat/gheghek(gerek)
cuai/clumsy = cemerkap (cemeghekap)
tidur = tidoq
tidoq tak jeghap = tidor tak puas
saya = Chek
awak = hangpa
kamu = hang
mereka = depa/lepa ('e' adalah pronouns dlm ekor)
yang = hat
tension = sakit pala
kicap=toyu
pondan=darai
air kumbah= ayaq acaq
pukul=tibai
lagu ni = 'macam ni'
segan = malas
gila/tak betui = loqlaq
eksyen/megah = ciwi
kelam kabut = kalut
conteng = coghiang
sawah = bendang
jalan tat = jalan tar
kekwat = kerek = sombong...berlagak
Gemuk = Topui
pergi=pi=gi
pasai pa=gena
manja=merap
ceruk=lachuk
bosan=cemuih
menyebai = merajuk
nalanya jauh = jauh sangat...
tertomoih = jatuh tersembam
tat sat = sebentar tadi
Serlum = pakai ?.eg: serlum kasut, serlum" stoking, serlum" baju
dan = sempat
tak dan dan = tak sempat sempat
nyok = nyiur = kelapa
hawin = lempaq/lempar
tauk = buang
sigung = menyiku
handuh = ghimbuk = pukul (dgn benda mcm kayu)
ketumbil = ketumbit
tukul=merton
rojak (bahasa selatan)=pasembur
rojak buah (selatan)=rojak
pencuri = kawaq
hawin = punggai = lempaq = baling (benda)
melengung = termenung
air paip=epek (cemana ntah sebutnya)
beghetuh = maksudnya berlaga atau berlanggaq
seneghih = calaq
menyoronot = sembunyi
benyai ? lembik?eg kalo nak rebuih kacang bendi tu jgn lama
sangat...satgi
benyai"
seluloi = selalu
ngenjot = menari
kebuloq = mentekadarah...(betoi ke dak ntah la..rasa-rasa betoi)
tibai = besit = pukui..
pukui = pukul (masa) = jam
lecah = lopak
selut/keleboq = lumpoq / lumpur
segheyat = berenti (hujan)
cedoq ayaq = ceboq ayaq = cebok air
kelippoq2 (mata) = pejam celik-pejam celik
hawin = punggai = lempaq = baling (benda)
simboq = tempias (hujan)
tubik = terbit = keluar
sua = hulur
menyorok = sarapan
eg: Hang dah menyorok dak laghie nie? makna : awak dah sarapan pagi ke belum?

Lagi takleh ingat tang ciwi ni...hehehehe...slalu kena tang ciwi batat...
pelaq betoi...hehehehhe

kepak (bukan kepak ayam yer-e tu bertanda) =:mematahkan sesuatu yg keras dgn tangan
contoh ayat: "aku kepak tulang belakang ang satgi!"
REBAN (gheban)= RUNTUH)...mcm reban ayam tu lee cecara
penyebutannya....

pegi penang-pi tanjong
eg: kedah panggil penang 'tanjung' dan bahagian penang yg tanah besar (butterworth dan sewaktu dgn nye) depa panggil 'bagan'.yg penang pulau tu depa panggil 'tanjung'. lagi satu lima sen tu lima ret...paling kurang faham pun sekupang lima duit

ni plak penjodoh yg digunakan setiap kali guna sesuatu pktn tu:-
manis sangat = 'manis melecaih'
tawar = 'tawaq hebiaq' (e dalam ekor)
pahit = 'pait bedengung'

kalau kat tempat lain ada beza roti dan biskut ni tapi kalau kat kedah majoritinya dipanggil roti . misalannya,
roti mengali = roti macam gardenia yg potong2 atau sebijik
roti marie = biskut bulat
roti semekut = roti bulat / panjang ( lebih kurang la )
roti 4 sagi = biskut mayat/biskut 4 segi/biskut lemak/jacob punya tu ..
yg lain2 aku tak ingat la ... roti canai ja maintain "

p/s: ampa perasan dak satu benda kalo kita pi makan kat kedai...waiter tu
nanti mai tanya kat kita "nak makan/minum apa tak tau?" instead of "nak minum/makan apa?"

anak sapa orang kedah sini? mai sat tolong check nota ni? kalau salah habaq la?
http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
sweet_potatoes
Member Avatar
Rakan Karyawan - Quality Award Winner: FEB 2005
[ *  *  *  *  * ]
hehek dragon
ada beberapa ayat yg potatoes rasa nak ketawe
tapi inikan loghat mereka
anyway, ade sesape lagik ke
yg nak share info ngan kitorang?
sila-silakanlah :D
Posted Image
"SomeDay SomeWhere in the Sky...May WE Meet Again"
Posted Image
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ *  *  *  *  * ]
sweet_potatoes
Feb 15 2005, 01:34 AM
hehek dragon
ada beberapa ayat yg potatoes rasa nak ketawe
tapi inikan loghat mereka
anyway, ade sesape lagik ke
yg nak share info ngan kitorang?
sila-silakanlah :D

tapi oghang kedah cakap memang best... nampak ramah mesra... mereka juga berbakat untuk belajar bahasa perancis sebab lidah mereka ada iras-iras nada perancis... tak percaya cuba dengar orang perancis cakap... ini teori je ni... mana tau kalau betul-betul terjadi...
http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
nurul82
Member Avatar
Cikgu Nurul
hai..
penah dengar lapaq gedegaq???
aku ingatkan bahasa utara yang betul...
rupanya norell yang reka sendiri...

eniwei, seronok gak belajar cakap utara nih....
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ *  *  *  *  * ]
nurul82
Feb 15 2005, 01:24 PM
hai..
penah dengar lapaq gedegaq???
aku ingatkan bahasa utara yang betul...
rupanya norell yang reka sendiri...

eniwei, seronok gak belajar cakap utara nih....

e-mel ella apa ek? aku hari khamis dengan hari isnin je ada kelas dengan dia... kadangkala makan... dinner sekali dengan rosa dekat meranti.....

la ni musim ujian....

er... ella orang perlis... sama dengan kedah ek? :rolleyes:
http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
edaos
Member Avatar
Rakan Mesra - Amicable Winner: FEB 2005
[ *  *  *  * ]
hehe.wah..banayk jugak yg abg dragonizer tau ek?? edaos suka jugak loghat utara ni.....syok bila dok dengaq mereka cakap......hik!

sedara edaos pun ader org utara.kekadang nk tergelak pun ader.nak2 bila sorang cakap ganu,sorang cakap utara,sorang cakap perak,sorang lagi cakap n9! penin...!!

pastu aderlah yg terngange xpaham,...ader jugak yg org habaq lain, dia jawab lain...............hehehe...edaos pun sokong cakap abag tuh.....org utara ni dia punya loghat tuh bunyik cam mesara rakyat jek!!

ok lah.......sat gi kita sambung lagi na!!



Posted Image


"HiduP iNi Penuh DuGaan.Hadapinyer Dengan Tabah."
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
sweet_potatoes
Member Avatar
Rakan Karyawan - Quality Award Winner: FEB 2005
[ *  *  *  *  * ]
hehek
sukenye potatoes baca korang tulis nie :D
Posted Image
"SomeDay SomeWhere in the Sky...May WE Meet Again"
Posted Image
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
tulipbiru
Rakan Kaunseling - Quality Hope Winner: FEB 2005
[ *  *  *  * ]
Heheheeh..betoi..betoi la apa yang dragon tulih tu. Cuma ada satu ja nak komplen. Tang perkataan 'conteng' tu..bukan coghiang ekk.

Conteng tu ialah 'contiang'. Sebut betoi-betoi aaa..

Dan 'coghiang' pulak ialah comot atau selekeh.

Satu lagi ialah:-'coghiang' = 'selemoih'

1) Runsing = lemas perut = 'lemaih peghut'

2) Petik = kutil = 'kutey' (specially for flower)

3) Jolok = 'tojoh' (specially for fruit)

4) Panjat = 'ghagaih' (specially to climb the tree)

5) Masjid = 'semejid'

6) Balik = 'kelik'

7) Hulur = 'sua'

8) Mintak/Bagi = 'bak'

9) Gelap Pekat = 'gelap gon'

10) Kail / Joran = 'boq kaey' (Huruf L pada kail di ganti dengan Y)


Ok, it saje...hehehehehe...

Posted Image


<--Whatever happens, happens for a reason-->



Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ *  *  *  *  * ]
ada iras-iras bahasa perak la pulak... oh ya... bahasa perak pun bahasa utara juga... dengar kata kalau bahasa perak... dia punya trademark dia huruf R dekat belakang perkataan tukar jadi Q

contoh :

tawar - tawaq

lempar - lempaq

air - ayaq


hm... agaknya apa beza bahasa kedah dengan perak... jom la sapa-sapa yang tahu bahasa perak kita bukak bahasa perak pulak... rancak sikit forum multi-language kitaq ni... baru nampak voke gitu (tiru stail mami jarum junior - kelakar pulak tengok semua orang cakap kedah... seorang je minah kelate 'sesat' cakap kelate... kah kah kah... tabik mami jarum anda mami jarum junior).

hang tulih apa hok mai ateh palo hang... salah tak pa... budak baghu belajaq katakan...




http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
tulipbiru
Rakan Kaunseling - Quality Hope Winner: FEB 2005
[ *  *  *  * ]
Dragon, orang perak memang ada yang cakap utagha. Saya pun asal perak jugak cuma asal tok ngan tokwan dulu dari kedah sana...

Kalau nak tau, Perak (Parit Buntar, Kerian, Selama, Taiping, dan belah-belah utagha sana..memang speaking utagha.

Tapi kalau Perak (Parit, Bota, Titi Gantung, Teluk Intan) itu memang cakap perak pior. Tapi Perak yang sebutan 'e' nye jadi e' ke bawah. Macam 'e' ekor.

Kalo Perak (Kuala Kangsar, Manong, Tanjung Belanja) itu plak cakap perak pior gak. Tapi sebutan 'e' nye ke atas. Macam 'e'mak.

Gitu le seadanya...nak dengor cakap perak betoi, tengok le drama "Orang Gaji 41". Sebijik cakap perak Kuale Kangsor. Kekeekekeke....
Posted Image


<--Whatever happens, happens for a reason-->



Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ *  *  *  *  * ]
gitu noo.... baguih dok ada (<-- tiru Pendekar Tangan Berapi oleh Kartunis Keladi)... :D

http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
edaos
Member Avatar
Rakan Mesra - Amicable Winner: FEB 2005
[ *  *  *  * ]
erm loghat kedah, perlis, penang...nk sdama jek bunyi nyer.......

tapi masa edaos pergi melaka tu hari.......dia punyer loght.nk sama cam n9..bunyik dia cam kasar skit.hehehe.....

lagi satu..org melaka ni bila dia nk sebut name sesaper jek lah.....dia mesti sebut perkataan 'DAK' dulu...

cntoh cam
Woi, dak edaos...ko nk pergi mane tuh.......aye nk ikutlah.....
:rolleyes:
Posted Image


"HiduP iNi Penuh DuGaan.Hadapinyer Dengan Tabah."
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
sweet_potatoes
Member Avatar
Rakan Karyawan - Quality Award Winner: FEB 2005
[ *  *  *  *  * ]
edaos
Feb 23 2005, 01:42 PM
erm loghat kedah, perlis, penang...nk sdama jek bunyi nyer.......

tapi masa edaos pergi melaka tu hari.......dia punyer loght.nk sama cam n9..bunyik dia cam kasar skit.hehehe.....

lagi satu..org melaka ni bila dia nk sebut name sesaper jek lah.....dia mesti sebut perkataan 'DAK' dulu...

cntoh cam
Woi, dak edaos...ko nk pergi mane tuh.......aye nk ikutlah.....
:rolleyes:

potatoe cube ek

dah edaos, ko dah makan ek?
Aye dah makan :D

leh ke tue? :nice:
Posted Image
"SomeDay SomeWhere in the Sky...May WE Meet Again"
Posted Image
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ *  *  *  *  * ]
sweet_potatoes
Mar 1 2005, 02:09 PM
edaos
Feb 23 2005, 01:42 PM
erm loghat kedah, perlis, penang...nk sdama jek bunyi nyer.......

tapi masa edaos pergi melaka tu hari.......dia punyer loght.nk sama cam n9..bunyik dia cam kasar skit.hehehe.....

lagi satu..org melaka ni bila dia nk sebut name sesaper jek lah.....dia mesti sebut perkataan 'DAK' dulu...

cntoh cam
Woi, dak edaos...ko nk pergi mane tuh.......aye nk ikutlah.....
:rolleyes:

potatoe cube ek

dah edaos, ko dah makan ek?
Aye dah makan :D

leh ke tue? :nice:

bukan dah... tapi dak

oi dak potatoes! Kau nak poe mano tang mano tu? Wes mangan urung?

cakap orang jawa merlimau campur nogori dan kedah. :clown:
http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
edaos
Member Avatar
Rakan Mesra - Amicable Winner: FEB 2005
[ *  *  *  * ]
Dragonizer
Mar 2 2005, 12:26 PM
bukan dah... tapi dak

oi dak potatoes! Kau nak poe mano tang mano tu? Wes mangan urung?

cakap orang jawa merlimau campur nogori dan kedah.  :clown:

HEHEH...sweet silap eja kot!!.......
wah..pandai ek, abang dragone ni.serba boleh ni.........oang melako dia puner loghat, mmg banyak campur ngn n9......bunyik dia cam kasar jek..
edaos igt lagi, time duduk Melaka dulu...pg semayang terawih.aderlah sorang makcik tu...dia cakap..kt kwn dia.....

cam gini bunyiknyer......ehem2..

"wei..la...idup lagi ko? mano poe?lamo tk nampak?..aku igt.ko dh mampos!!'.......

ha? alamak...kasarnyer...heheh terkejut gak ah..first2 dengar, pastu biasa dah............hehehe :D
Posted Image


"HiduP iNi Penuh DuGaan.Hadapinyer Dengan Tabah."
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ *  *  *  *  * ]
biasalah... begitulah kepelbagaian budaya dan bahasa di negara kita... asalkan kita dapat memahami budaya... maka kita akan dapat mengeratkan perpaduan... :)
http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
« Previous Topic · MULTI-LANGUAGE LEARNING CENTRE · Next Topic »
Add Reply

JUMLAH PENGUNJUNG (VISITOR) SETAKAT INI:
................................................................................................................................................................
My Topsites List Search Engine Submission & Optimization Search Engine Submission and Internet Marketing
................................................................................................................................................................