Welcome Guest [Log In] [Register]
BARU DIBUKA! Klik butang Like dan temui ribuan pengguna laman web ini.
Tawaran Iklan Di bawah Ini Akan Tamat Pada Bila-bila Masa:


Add Reply
  • Pages:
  • 1
Ayam Warna Warni; BIRU, HIJAU DAN MERAH JAMBU
Topic Started: Sat Jan 15, 2005 1:09 pm (2,490 Views)
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ *  *  *  *  * ]
Sapa sini pernah tengok atau bela ayam berwarna biru, hijau dan merah jambu... kesian anak ayam warna kuning... tak laku...

Dulu: masa zaman kecik-kecik dulu, sekolah rendah. Dragon ada bela tiga ekor ayam warna warni...

Sayang betul dengan ayam ni. Tapi bila dah besar kena sembelih... rupanya macam ayam Daging... tapi bila dah besar, warna warni dia dah tak banyak...
http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
miss nad
Member Avatar
Rakan Kucing & Kaunseling -Amicable Winner: FEB 2005
[ *  *  * ]
.:: pernah tengok tapi X pernah bela...
.:: sepupu nad pernah larr bela...kalau dtg umah dia ader gak tengokČ...
.:: tapi bila dah besar warna pun dah hilang...X comel mcm masa kecikČ dulu... :lol:
Posted Image
.:: Do you believe love at first sight?? ::.
.:: Nad's Point of View ::.
.:: My Little Oven ::.


Posted Image


Posted Image
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
tulipbiru
Rakan Kaunseling - Quality Hope Winner: FEB 2005
[ *  *  *  * ]
Ehehehe..ayam colourful ekk? Penah tengok. Tapi tak penah bela. Huhuhu..sian kat deme. Bulu cantik-cantik udah jadi kaler lain. Tak ori langsung!

Tapi apepun, ayam tetap ayam. Walau cemane cantik pun...tiba raya aji...kene korban gak. Ehehehehe :lol:
Posted Image


<--Whatever happens, happens for a reason-->



Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ *  *  *  *  * ]
tapi tahu tak agaknya macam mana ayam warna warni ni dihasilkan...

menurut sumber yang tidak diketahui,

pewarna disuntik ke dalam telur ayam sebelum dieramkan... sebab tu warna tu tak bertahan lama.... bila besar, hilang, sebab zat pewarna tu dah hilang....


PST: :clown: Ada tak kaedah lain: Ambil anak ayam yang baru menetas, celup dalam pewarna.
http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
miss nad
Member Avatar
Rakan Kucing & Kaunseling -Amicable Winner: FEB 2005
[ *  *  * ]
.:: betul tu dragon...mmg warna dia disuntik kedalam telur...
.:: kaedah lain dragon tu bole membunuh anak ayam tu tau X?? racun apa pewarna... :P
Posted Image
.:: Do you believe love at first sight?? ::.
.:: Nad's Point of View ::.
.:: My Little Oven ::.


Posted Image


Posted Image
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ *  *  *  *  * ]
miss nad
Jan 27 2005, 04:33 PM
.:: betul tu dragon...mmg warna dia disuntik kedalam telur...
.:: kaedah lain dragon tu bole membunuh anak ayam tu tau X?? racun apa pewarna... :P

sebenarnya kita boleh juga dye bulu ayam tu....

err... macam dye rambut... macam dye bulu kucing biar jadi warna pink....

ok... tak kalau kita dye warna ayam daging.... mesti kos naik... sebab harga sebotol dye rambut mahal tak? tak terlintas nak beli pun...
http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ *  *  *  *  * ]
miss nad
Jan 27 2005, 04:33 PM
.:: betul tu dragon...mmg warna dia disuntik kedalam telur...
.:: kaedah lain dragon tu bole membunuh anak ayam tu tau X?? racun apa pewarna... :P

sebenarnya kita boleh juga dye bulu ayam tu....

err... macam dye rambut... macam dye bulu kucing biar jadi warna pink....

ok... tak kalau kita dye warna ayam daging.... mesti kos naik... sebab harga sebotol dye rambut mahal tak? tak terlintas nak beli pun...
http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
sweet_potatoes
Member Avatar
Rakan Karyawan - Quality Award Winner: FEB 2005
[ *  *  *  *  * ]
ahakss
x lama lagi ayam lak x boleh dimakan
alamatnya VEGE lak kita smua :cheer:
Posted Image
"SomeDay SomeWhere in the Sky...May WE Meet Again"
Posted Image
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
miss nad
Member Avatar
Rakan Kucing & Kaunseling -Amicable Winner: FEB 2005
[ *  *  * ]
Dragonizer
Jan 28 2005, 11:32 AM
err... macam dye rambut... macam dye bulu kucing biar jadi warna pink....

ok... tak kalau kita dye warna ayam daging.... mesti kos naik... sebab harga sebotol dye rambut mahal tak? tak terlintas nak beli pun...

.:: HAH!! dye bulu kucing??
.:: mana bole...nad tau kalau cat jatuh atas kucing pun kena bersihkan...sbb badan diaorg akan serap cat tu dan racunnya akan masuk ke dalam salur darah kucing tu...
.:: then kucing tu bole sakit n mati...jgn larr seksa kucing tu sampai mcm tu.... :(
Posted Image
.:: Do you believe love at first sight?? ::.
.:: Nad's Point of View ::.
.:: My Little Oven ::.


Posted Image


Posted Image
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
edaos
Member Avatar
Rakan Mesra - Amicable Winner: FEB 2005
[ *  *  *  * ]
Ayam colour2... saya dulu ms kecik2 penah gak bela ayam ni.....masa ayam tu baby mmg seronok lah main ngan ayam2 tuh.tp bila ayam tu dh besar.mulalah takut........jumpa pun lari hehehe :D

tapikan saya rase drpd bela ayam colour2 full ni baik bela ayam serama jek.sebab ayam ni cute.kecik jek...dia punyer colour plk,,,original resepi.bukan celop...yer tak?kt umah saya ader jugak 3 ekor ayam serama ni cantik2 gak...tp masalahnyer...edaos ni...takut ngan ayam.....bukan ayam jek..semua binatang takut.kecuali kucing..hehehe :rolleyes:
Posted Image


"HiduP iNi Penuh DuGaan.Hadapinyer Dengan Tabah."
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
zack2terer
Member Avatar
Rakan Karyawan & Kaunseling
[ *  * ]
::sebut pasal ayam nih...dulu kt kangpung zack ade sekor ayam jantan nih....ayam nih suke kejar org...kalau lalu sebelah dier abih la kaki kene patuk ke kene bantai ngan keris dier tuh n siap kejar lagik...x kire la jalan kaki ke tgh naik basikal ker sure kene gak...

::tp dah x de dah ayam tuh...kene curik rasenyer...
www.1wiki.org
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
tulipbiru
Rakan Kaunseling - Quality Hope Winner: FEB 2005
[ *  *  *  * ]
zack2terer
Jan 29 2005, 01:15 PM
::sebut pasal ayam nih...dulu kt kangpung zack ade sekor ayam jantan nih....ayam nih suke kejar org...kalau lalu sebelah dier abih la kaki kene patuk ke kene bantai ngan keris dier tuh n siap kejar lagik...x kire la jalan kaki ke tgh naik basikal ker sure kene gak...

::tp dah x de dah ayam tuh...kene curik rasenyer...


Hahahaha....bila baca ayat zack teringat plak kat sekor ayam jantan tuh. Dulu punye citer. Masa skolah rendah. Ntah keturunan hape ntah dia nih...asal nampak je bebudak kecik sure nak kejar. Pehtu..patuk atau cakar orang. Hish...saya penah kena banyak kali oo. Kalo nak kuar umah..siap bawak kayu atau penyapu. Nampak jek dia..trus tunjuk kayu tu. Dia nak serang tapi takut. Heh! Padan muka. Garang bebenor. Last-last...dia dikorbankan untuk santapan kitorang sefamily. Ambik kau! :angry: :angry:
Posted Image


<--Whatever happens, happens for a reason-->



Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ *  *  *  *  * ]
tulipbiru
Jan 31 2005, 12:48 AM
zack2terer
Jan 29 2005, 01:15 PM
::sebut pasal ayam nih...dulu kt kangpung zack ade sekor ayam jantan nih....ayam nih suke kejar org...kalau lalu sebelah dier abih la kaki kene patuk ke kene bantai ngan keris dier tuh n siap kejar lagik...x kire la jalan kaki ke tgh naik basikal ker sure kene gak...

::tp dah x de dah ayam tuh...kene curik rasenyer...


Hahahaha....bila baca ayat zack teringat plak kat sekor ayam jantan tuh. Dulu punye citer. Masa skolah rendah. Ntah keturunan hape ntah dia nih...asal nampak je bebudak kecik sure nak kejar. Pehtu..patuk atau cakar orang. Hish...saya penah kena banyak kali oo. Kalo nak kuar umah..siap bawak kayu atau penyapu. Nampak jek dia..trus tunjuk kayu tu. Dia nak serang tapi takut. Heh! Padan muka. Garang bebenor. Last-last...dia dikorbankan untuk santapan kitorang sefamily. Ambik kau! :angry: :angry:

ayam tu mesti kacukan ayam api atau angsa... ok bye.. psz dah tutup... loceng dah berbunyi dua kali.. ok bye...
http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
miss nad
Member Avatar
Rakan Kucing & Kaunseling -Amicable Winner: FEB 2005
[ *  *  * ]
edaos
Jan 29 2005, 11:42 AM
masalahnyer...edaos ni...takut ngan ayam.....bukan ayam jek..semua binatang takut.kecuali kucing..hehehe :rolleyes:

.:: hehehe...kita serupa...nad pun takut ngan ayam gak...
.:: kalau bole elak mmg nad elak dr bertembung ngan ayam... :P :lol:
Posted Image
.:: Do you believe love at first sight?? ::.
.:: Nad's Point of View ::.
.:: My Little Oven ::.


Posted Image


Posted Image
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
miss nad
Member Avatar
Rakan Kucing & Kaunseling -Amicable Winner: FEB 2005
[ *  *  * ]
Dragonizer
Jan 31 2005, 10:19 PM
tulipbiru
Jan 31 2005, 12:48 AM
zack2terer
Jan 29 2005, 01:15 PM
::sebut pasal ayam nih...dulu kt kangpung zack ade sekor ayam jantan nih....ayam nih suke kejar org...kalau lalu sebelah dier abih la kaki kene patuk ke kene bantai ngan keris dier tuh n siap kejar lagik...x kire la jalan kaki ke tgh naik basikal ker sure kene gak...

::tp dah x de dah ayam tuh...kene curik rasenyer...


Hahahaha....bila baca ayat zack teringat plak kat sekor ayam jantan tuh. Dulu punye citer. Masa skolah rendah. Ntah keturunan hape ntah dia nih...asal nampak je bebudak kecik sure nak kejar. Pehtu..patuk atau cakar orang. Hish...saya penah kena banyak kali oo. Kalo nak kuar umah..siap bawak kayu atau penyapu. Nampak jek dia..trus tunjuk kayu tu. Dia nak serang tapi takut. Heh! Padan muka. Garang bebenor. Last-last...dia dikorbankan untuk santapan kitorang sefamily. Ambik kau! :angry: :angry:

ayam tu mesti kacukan ayam api atau angsa... ok bye.. psz dah tutup... loceng dah berbunyi dua kali.. ok bye...

.:: hahaha...dragon ni...
.:: bole plak ader kacukan ayam api atau angsa... :P
Posted Image
.:: Do you believe love at first sight?? ::.
.:: Nad's Point of View ::.
.:: My Little Oven ::.


Posted Image


Posted Image
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
tulipbiru
Rakan Kaunseling - Quality Hope Winner: FEB 2005
[ *  *  *  * ]
Kekekeke..ada ke ayam api? Cemane rupenye? Angsa tu penah le tengok...citer sket nad!
Posted Image


<--Whatever happens, happens for a reason-->



Offline Profile Quote Post Goto Top
 
edaos
Member Avatar
Rakan Mesra - Amicable Winner: FEB 2005
[ *  *  *  * ]
HEHEHE...a'ahlah......edaos pun xpernah dengar ayam api?? ayam per tu ek??miis nad?? ayam tuh...garang tak??kalo ayam.serama ker.ayam kapan ataupun ayam hutan tuh kenal lah!! :P
Posted Image


"HiduP iNi Penuh DuGaan.Hadapinyer Dengan Tabah."
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ *  *  *  *  * ]
edaos
Feb 13 2005, 05:27 AM
HEHEHE...a'ahlah......edaos pun xpernah dengar ayam api?? ayam per tu ek??miis nad?? ayam tuh...garang tak??kalo ayam.serama ker.ayam kapan ataupun ayam hutan tuh kenal lah!! :P

ayam api ni badan dia gebu dan tirus macam buah kana.. tapi jangan salah sangka... silap-silap kena patuk... bulu badan dia macam bercantum.... cantik

Warna ayam api ni kelabu berbintik putih... muka dia warna merah dan biru cyan...

teka sapa dalam forum Dragonizer ni cita-cita dia nak jadi penternak ayam....
http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
edaos
Member Avatar
Rakan Mesra - Amicable Winner: FEB 2005
[ *  *  *  * ]
Dragonizer
Feb 15 2005, 05:52 PM
edaos
Feb 13 2005, 05:27 AM
HEHEHE...a'ahlah......edaos pun xpernah dengar ayam api?? ayam per tu ek??miis nad?? ayam tuh...garang tak??kalo ayam.serama ker.ayam kapan ataupun ayam hutan tuh kenal lah!! :P

ayam api ni badan dia gebu dan tirus macam buah kana.. tapi jangan salah sangka... silap-silap kena patuk... bulu badan dia macam bercantum.... cantik

Warna ayam api ni kelabu berbintik putih... muka dia warna merah dan biru cyan...

teka sapa dalam forum Dragonizer ni cita-cita dia nak jadi penternak ayam....

o cam tu rupenyer Ayam api......baru edaos tau!! heheeh timekacih..satu lagi ilmu dapat ni pasal ayam.

ha.edaos tau, saper yg nk jadik penternak ayam ni......jeng2!! ABANG DRAGONIZER!!! hehhee...... :P
Posted Image


"HiduP iNi Penuh DuGaan.Hadapinyer Dengan Tabah."
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Dragonizer
Member Avatar
Administrator/Anggota SPTians
[ *  *  *  *  * ]
edaos
Feb 16 2005, 04:50 AM
Dragonizer
Feb 15 2005, 05:52 PM
edaos
Feb 13 2005, 05:27 AM
HEHEHE...a'ahlah......edaos pun xpernah dengar ayam api?? ayam per tu ek??miis nad?? ayam tuh...garang tak??kalo ayam.serama ker.ayam kapan ataupun ayam hutan tuh kenal lah!! :P

ayam api ni badan dia gebu dan tirus macam buah kana.. tapi jangan salah sangka... silap-silap kena patuk... bulu badan dia macam bercantum.... cantik

Warna ayam api ni kelabu berbintik putih... muka dia warna merah dan biru cyan...

teka sapa dalam forum Dragonizer ni cita-cita dia nak jadi penternak ayam....

o cam tu rupenyer Ayam api......baru edaos tau!! heheeh timekacih..satu lagi ilmu dapat ni pasal ayam.

ha.edaos tau, saper yg nk jadik penternak ayam ni......jeng2!! ABANG DRAGONIZER!!! hehhee...... :P

salah la edaos... edaos kena rujuk profile member-member terbaru kita sejak minggu lepas untuk tahu siapa agaknya budak yang nak jadi peniaga ayam tu... dia duduk dekat terengganu... senegeri dengan edaos... cuba klik dekat shoutbox (tetingkap chatting)....

hari tu printer dia rosak... dia tak tau nak baiki camner...

ok balik ke topik ayam.... tapi dragon suka ternak puyuh dari ternak ayam.. sebab puyuh sungguh comel <---- :lol: ayat kawan dragon (siswi)
http://dukeamienerev.blogspot.com
Offline Profile Quote Post Goto Top
 
Go to Next Page
« Previous Topic · BINATANG PELIHARAAN - Pet Talk · Next Topic »
Add Reply
  • Pages:
  • 1

JUMLAH PENGUNJUNG (VISITOR) SETAKAT INI:
................................................................................................................................................................
My Topsites List Search Engine Submission & Optimization Search Engine Submission and Internet Marketing
................................................................................................................................................................